V sobotu 27.4. se na hřišti koná turnaj mladších přípravek. Muži hrají od 17:00 v Třebařově. V neděli 28.4. od 10:00 přivítají starší žáci Březovou nad Svitavou.

Tréninky áčka v úterý a ve čtvrtek na hřišti od 17:30. Vyplnění docházky zde.

Tréninky a hry pro mládež se konají od pondělí do středy od 17:00.

Články ze sezóny 2023/2024

Přípravka

Výsledky nejsou všechno

Starší přípravka

21.4.2024 Čistá

Úvodní jarní turnaj starší přípravky v okleštěné sestavě přinesl 3 prohry, z toho dvě těsné. Všichni hráči předvedli bojovný výkon. Navzdory výsledkům převládají z turnaje dobré pocity a těšíme se na to, až budeme v plné síle. A soupeři by se měli těšit také.

Sestava: Dan Ivanov, Ivo Langr, Jan Langr, Lukáš Poslušný, David Soukup, Šimon Vrbica, Matěj Vrbica, Patrik Vukmirovič, Damián Záleský

Čistá - Morašice 4:3 (4:0)

Branky: 3- Šimon Vrbica

Němčice - Morašice 8:3 (3:0)

Branky: 2 - Šimon Vrbica, 1 - Patrik Vukmirovič

Horní Újezd - Morašice 4:3 (1:1)

Branky: 2 - Šimon Vrbica, 1 - Patrik Vukmirovič

Mladší přípravka

21.4.2024 Bystré - zrušeno

Jaro měla zahájit rovněž mladší z našich přípravek, ale z důvodu nepříznivého počasí byl turnaj v Bystrém zrušen.

Muži

Všechno špatně

Další utkání jsme sehráli doma proti sousedovi z Horního Újezda. Po skvělém výkonu a obratu z minulého týdne v Opatově a po zjištění sobotních výsledků, na nás vyhlíželo bodové dotažení prvního Třebařova, se kterým odehrajeme další zápas. Těžko říct, jestli nám takové myšlenky stouply do hlavy, ale jak už se to u nás, až s nepěknou pravidelností stává, proti tabulkově slabšímu soupeři jsme tvrdě narazili. Po většinu zápasu nám „Horňák“ dopřával dostatek prostoru na středu hřiště, ale bohužel jsme si nebyli schopni vytvořit pořádnou šanci. Mohla za to špatná nabídka, málo hladu podstupovat souboje a rvát se do zakončení. Jako například M. Kopecký, který se v nadějné pozici bál vystřelit slabší levou, až byl nakonec zablokovaný. Velmi lacině jsme inkasovali ze standardní situace, kterou jsme vytvořili hašením hostujícího odkopu. Zmíněný nedůraz ve vápně vedl k prvnímu zakončení, které Rusnák dokázal vyrazit, ale proti samotně dorážejícímu Hanákovi byl už krátký. Na druhé straně si výborně podržel na zádech obránce Halsbach, ten se bez nabídky spoluhráčů rozhodl vzít zodpovědnost na sebe, ale jeho střela z otočka mířila nad bránu. Když už se nám podařila kombinace po kraji, zrazovali nás centry, které ve většině případů trefovali obránce na přední tyči, ale stejně tak je nutné říci, že možných adresátů bylo ve vápně poskrovnu. Další direkt přišel v podobě proměněného brejku, když jsme před hostujícím vápnem po špatné přihrávce ztratili míč, po průniku do našeho vápna přišla zpětná nahrávka na Havrana, který dostal spoustu prostoru a času i díky našemu návratu v podobě vycházkového tempa, aby stihl zaseknout před Černohorským a křižnou střelou zvýšit na 0:2. Špatné bránění našeho stopera se podepsalo pod již třetím gólem hostů, když nechal podél brankové čáry obtočit kapitána Kusého, který prostřelil Rusnáka a trefil zadní tyč, ale od ní se míč odrazil přesně na nohu Opletala, který už měl poměrně snadnou úlohu. A nemuselo skončit jen u toho, když hosté po standardní situaci nastřelili tyč. Poločasový hvizd tak byl pro nás vysvobozením.

Do druhého poločasu jsme nastoupili pro změnu s Rusnákem v poli, jehož místo v bráně zaujal Špinar. Mírné zlepšení aktivity na začátku druhého poločasu vyústilo v uvolnění Pirkla, ale jeho střela zpoza vápna se mezi tři tyče nevešla. Po faulu na aktivního Rusnáka jsme dostali možnost volného přímého kopu, který zeď zblokovala na roh. Právě z toho rohu poslal Vít centr na zadní, kde nejvýše vyskočil Novák a hlavou v nás vykřesal naději na možné odvrácení blamáže. Ve velké šanci se objevil Rusnák, kterého průnikovkou vyslal do úniku Vít, ale bohužel netrefil bránu. Závar před bránou vyvolal přímý kop v podání M. Kopeckého, ale dotlačit míč se nám nepodařilo. Byť jsme si rohů nevytvořili málo a z jednoho se nám dokonce podařilo skórovat, další měli k úspěchu daleko. Po brejkových situacích ještě dvakrát zahrozil Havran, ale po jeho zakončeních mohl zůstat Špinar v klidu. To hostujícího útočníka však mrzet nemuselo, když mu Špinar za chvíli nabídl šanci nepřesnou nahrávkou a Havran prázdnou bránou nepohrdl. To byl definitivní hřebíček do naší rakve, závěr zápasu už byla z naší strany křeč a přes pevně postavený blok „Horňáku“ jsme si pořádnou šanci nedokázali vytvořit. Je mrzuté, jaké šance si necháváme proklouznout mezi prsty, je trestuhodné, že se to děje proti týmům ze spodu tabulky a ještě na domácím hřišti. Třebařov na svém facebooku napsal, že příští sobotu je čeká zkouška ohněm. Ten nám dnes chyběl, ale snad nikdo z nás nechce soupeře o tuto zkoušku připravit!

  • Sestava: L. Rusnák – D. Ondráček, M. Černohorský, V. Novák – J. Vít, D. Štancl, Z, Skala, T. Pirkl (F. Bureš), J. Štancl (M. Ropek) – M. Kopecký (J. Kopecký), F. Halsbach (J. Špinar)
  • Góly: V. Novák (J. Vít)
Starší žáci

Úspěšná odveta

V neděli jsme odehráli důležité utkání proti týmu z Němčic a Janova, kterému jsme chtěli odskočit v tabulce a zároveň oplatit podzimní porážku. Zápas se hrál na Horním Újezdě před skvělou domácí kulisou. Zápas jsme rozehráli dobře a hned od začátku si vytvářeli gólové šance. První jsme proměnili v 10. minutě střelou Filipa Flídra. Potom se šance přelévaly z jedné strany na druhou. Naštěstí pro nás soupeř zahodil mnoho gólovek. Když už jsme si pomalu mysleli, že půjdeme do kabiny s jednogólovým náskokem, soupeř udeřil a ve 29. minutě vyrovnal.

Druhý poločas jsme rozehráli stejně dobře jako první. Hned ve 36. minutě využil krásný pas Štěpán Němec a vrátil nám vedení. Potom se poločas odehrával ve stejném duchu jako ten první. Až se nám podařilo v 67. minutě vstřelit uklidňující třetí branku. Závěr jsme si již pohlídali a zápas jsme dovedli do vítězného konce, čímž jsme si upevnili první místo v tabulce.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Lukáš Mach, Pavel Šprojcar, Josef Rosypal, Štěpán Němec, Patrik Novotný, Jan Kvapil, Josef Peška, Matyáš Bulva, Filip Flídr, Matyáš Vomáčka, Daniel Branda, Jakub Dvořák
  • Góly: Filip Flídr, Štěpán Němec 2
Muži

Dračí šlehy

Až ve čtvrtém jarním zápase nás čekal výjezd, a to do nepříjemného Opatova, který už léta v okrese nešetří ani góly v soupeřových sítích ani agresivitou. Čím k našemu překvapení od začátku šetřil, byla fotbalovost, spolehl se čistě na dlouhé nákopy a dlouhé auty, které se na tamějším úzkém hřišti mění ve velkou zbraň. Ne, že bychom to nevěděli, ale jako varování nezabralo ani předzápasové tématko, ani první nepřesná hlavička domácího Petruně po rohu. "Až" v 8. minutě jsme se přes náš dobrý herní obraz přesvědčili, že opatovská taktika má své opodstatnění, protože stačil další aut, který prošel po zemi přes několik nedůrazných nohou až ho na zadní tyči uklidil do prázdné ostrostřelec Kalánek. Naši odpověď na laciný gól zkusil obstarat Halsbach se Skalou, když prvně jmenovaný podržel a předal míč před vápnem, druhý se do něj balonem na noze vběhl, ale jeho zakončení z penalty bylo zblokované v samém zárodku. O chvíli později střílel zpoza vápna D. Štancl, jeho sraženému pokusu ale chyběly dva metry, stejně jako dobíhajícímu Halsbachovi. Následný roh domácí odhlavičkovali pouze k Pirklovi, ale jeho utěšený projektil z 20 metrů bohužel mířil přímo na gólmana. Ve 25. minutě se nám podařilo nasměřovat přímák do vápna na hlavu Franka na zadní tyči, ale jeho zakončení Šenkýře v opatovské brance příliš nezaměstnalo. Plné nohy práce měla chvíli na to naše pravá strana, ale po přízemním centru opisujícím malé vápno to jenom zahučelo. O chvíli později, ale přišla naše nepřesná rozehra do útoku, nezachycená průnikovka a Novákův pozdní skluz ve vápně. Jen pravidlo o dvojitém trestu ho uchránilo červené karty, ale Špinar nedokázal vymazat ani ten první trest, domácí Bartoš ho z penalty poslal na druhou stranu a po půl hodině otevřel Csaplárově pasti dveře dokořán. Naši největší dosavadní šanci připravil o chvíli později hříšník Novák pro Víta, když mu 50 metrovém sólu po levé straně a středem nachystal výsostnou pozici tváří v tvář gólmanovi, který ale proti zakončení našeho křídelníka na přední tyč předvedl výborný zákrok. Těsně před poločasem domácí vypustili i své krakeny, když si u středového kruhu neodpustili zbytečný a tvrdý faul na Franka dávno po odehrání míče. Nepřesný centr do vápna soupeř odvrátil zpět na nějakých 25 metrů od brány, kde se do něj z plného běhu vložil Ondráček a do vinglu a do šatny otevřel náš gólový účet v tomto zápase a svůj v této sezóně. Vysvětlení sudího, proč v souladu s nastaveným karetním metrem neudělil za předcházející faul žlutou kartou, bylo prosté: "Vždyť jste dali gól, ne?"

Dali no, samozřejmě nám to do druhého poločasu vlilo krev do žil, ale za prvních 20 minut jsme z naší převahy vytěžili pouze krásně vykombinované nadějné a nedotažené pozice Víta, a střelu Pirkla zevnitř vápna, kterou opět skvěle vytáhl domácí gólman. Ale domácí pro změnu karetní benevolence povzbudila v páchání beztrestných faulů, jako když se Petruň po rohu mimo souboj ohnal po našem kapitánovi. Domácím se jejich zákroky ve "spolupráci" s pár výroky sudího (v prvním poločase výborného) podařilo naši převahu mezi 60. a 70. minutou rozmělnit, a nebudeme ze sebe dělat Mirky Dušíny, taky si od nás vyslechli i horší nadávky než Dlouhé Bidlo nebo Štěrbináč. Opatov byl nadále vepředu bezzubý, zato my jsme se čtvrt hodiny před koncem konečně a zaslouženě zakousli, když Kopecký po odvráceném centru přiťukl ve vápně Pirklovi, který svůj pokus levačkou umístil přesně do šibenice. Nucené vysunutí Nováka do zálohy po vystřídání Víta mělo být tím, co nám pomůže využít momentum na naší straně, to ale soupeř po pěti minutách zchladil, když se Kalánek po chybě do té doby nepřekonatelného Černohorského dostal sám před Špinara a přesným zakončením obnovil v domácích víru ve fotbalového Boha, kterého jsme měli v předešlých pasážích naší nedušínovskou nespokojeností s jejich hrou urazit. Ať si každý věří v co chce, podle nás to v 82. minutě nebyl Bůh, ale naše chyba a soupeřova efektivita, která otočila kormidlo zápasu fotbalově nespravedlivývm směrem. A zcela prokazatelně to byl o dvě minuty později Ondráček, kdo si seběhl k odhlavičkovanému autu za vápnem, aby podruhé v zápase zaúřadoval krásným volejem, tentokrát přízemním, přesně k tyči. A byl to On, Dráček, kdo tím zaokrouhlil své áčkové góly na 10. Ale aby bylo spravedlnosti a emoční horské dráze opravdu učiněno zadost, přišla za další dvě minuty akce Nováka s Pirklem po pravé straně. Prvně jmenovaný posunul míč k penaltě, odkud ho do stejného místa jako Ondráček uklidil skluzující J. Štancl. Kdyby se rozhodl za měsíc slavit příchod potomka s takovými emocemi jako vítězný, a jinak svůj celkově 30. morašický gól, patrně by se ve špitále spustil alarm, takhle maximálně přijde na pár dní o hlasivky. Domácí jsme v závěrečné pětiminutovce pustili pouze k nepřesné střele zpoza vápna, naopak v druhé a poslední nastavené minutě se vydal Novák vstříc srovnání svého penaltového miniúčtu v zápase. Asistence do statistik, jejichž průběžný celoroční stav najdete mezi fotkami, se mu sice nezapočítá, ale penaltu si průnikem po brankové čáře vykoledoval. Při krátké poradě Kopecký odmítl navýšit věk nejstaršího morašického střelce, Ondráček odmítl hattrick, a tak se pojistky ujal Pirkl. Po jeho úspěšné exekuci už se ani nerozehrávalo a jeden z našich nejlepších výkonů i i fotbalových zážitků za poslední dobu tak dostal tříbodové razítko. S takovým se i na špunty na kolenu snáze zapomíná.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: J. Špinar - V. Novák, M. Černohorský, D. Ondráček - J. Štancl (M. Ropek), D. Štancl, Z. Skala, T. Pirkl, J. Vít (V. Štancl) - M. Frank (F. BUreš), F. Halsbach (J. Kopecký)
  • Góly: D. Ondráček 2, T. Pirkl 2 (1xpen., 1xJ. Kopecký), J. Štancl (V. Novák)
  • ŽK: D. Ondráček, V. Novák
Muži

Čtyři Lněničkové, tři Štanclové, dva góly, jeden bod

Druhý týden po sobě u nás byl v minutě výkopu zápasu přítomen pouze hlavní rozhodčí, narozdíl od minulé neděle to tentokrát ovšem nebylo v plánu, a tak se začátek očekávaného derby s Cerekvicí o 20 minut posunul. Což vzhledem k srpnovému počasí trápilo maximálně hráčen, diváci jako by s tím počítali, protože během akademického čekání se naše hlediště znatelně doplnilo. A lidé lačnící fotbalových zážitků klidně mohli přijít až o půl páté, protože tou dobou bylo z taktické šachové hry ukrojeno 10 minut, když se sražený roh dostal na vápno k Pirklovi, který míč napálil mírně nad. Pravda je, že byl v mezičase žlutě ukrojen také Klát Kopeckým, ale to s fotbalovým zážitkem moc společného nemělo. Hostující "Haraslín" se nám mohl pomstít ve 14. minutě, kdy dostal trochu prostoru ne levé straně vápna, ale jeho křížná střela ke zděšení všech morašických, kromě Fučíka, orazítkovala tyč. Navíc s takovým odrazem, že Rusnáka nedělilo moc od nešťastné teče do vlastní brány. Kromě středopolské naháněné a kočkované cerekvického Lorence a našeho Ondráčka hra pokračovala bez šancí až do 25. minuty, kdy Halsbach udržel balón a vyslal do nájezdu Víta. Ten se bohužel prvním dotykem vyhnal mimo ideální pozici, přesto jeho křížné přízemní zakončení působilo jako nejnadějnější letošní řešení samostatného úniku. Obraz hry nezměnila ani občerstvovací pauza a tak když to nešlo ze hry, pomohli jsme si standartkou. Několika auty jsme se postupně dopracovali k rohu, Vítův centr D. Štancl omylem propustil za sebe k penaltě, kde naštěstí číhal na volej připravený Novák, který po zemi propálil houštinu těl před sebou a v 38 min. nás poslal do vedení. Chvíli na to Rusnák vyslal výkopem přes celé hřiště do úniku opět Víta, který doslovně poslechl trenérův příkaz, bohužel, a nepřesně vystřelil, i když situace možná zrovna volala po konzervativnějším řešení. Vzápětí, tj. 2 minuty před pauzou přišel trest, když Novák nejprve dobrým obranným zákrokem překazil v našem vápně Klátovi zakončení, ale vzápětí byl o míč obrán, hosté poslali do našeho malého vápna přízemní centr, který nerušeně došel až na zadní tyč, kde měl jednoduchou pozici Klesal, narozdíl od J. Štancla nepočítající s odpískáním předchozího souboje. Do kabin se šlo tedy smírně.

A z kabin už se šlo bez M. Kopeckého a Bureše, které vyřadily zdravotní problémy. Nový muž Lněnička (míněn náš Patrik, který je pouze vzdáleně příbuzný pouze s jedním ze tří cerekvických Lněničků) se uvedl bodlem z vápna, které ovšem poslalo míč nad bránu, vykoledovanou žlutou kartou pro chybně vybíhajícího Vostrčila i policejním zásahem proti Lorencovi, který v přerušené hře takticky odmítl odevzdat Novákovi balón, aby ho vzápětí netakticky kopl přes prsty. Preciado za menší přestupek letěl, tady to sudí vyřešil šalamounsky (vzhledem k prokázaným "koulím" v minulých zápasech až alibisticky) žlutou na obě strany. V mezičase se nám i bez holé, místy až magnetické hlavy Ropka podařilo ubránit cerekvické rohy, ale bohužel i nevyužít Lněničkovy dlouhé auty. Po prostřídání hostující strany a našem vysunutí Pirkla do zálohy to vypadalo, že budeme mít navrch, ale nucené stažení vyčerpaného Víta i řada nepřesností ve finální fázi nás do vyložené šance nepustili. Po uplynutí 75 minut v rychlém sledu dvakrát zakončoval J. Štancl, zejména jeho druhá střela zevnitř vápna, která skončila po bloku na boční síti přední tyče, dohnala ochozy k typickému "oooou". Na druhé straně hasil jeden brejk po Vostrčilově výkopu žlutě Černohorský a další dva výběhem mimo vápno Rusnák. Ten první z nich vypadal úplně na levačku, Klátův lob naštěstí skončil rovněž jen na boční síti, a zpětně se dá říct, že náš gólman svému krajanovi na 25 metrech krásně zmenšil střelecký úhel. Ten druhý výběh byl milimetrově přesný a také emočně nabitý, neboť na hřišti se již tou dobou drahněkrát varován beztrestně verbálně projevoval hostující Řehák a něco mu na tom zákroku nehrálo. Nám zase něco nehrálo na Novákově "faulu", který si na nějakých dvaceti metrech vymodlil právě Řehák, ale Válek poslechl hlas srdce a poslal míč do rodného Újezdce. Vzdor naskočivším hlavičkářům J. Kopeckému, Frankovi a V. Štanclovi se neujaly ani naše rohy, a tak nakonec vcelku poklidné derby skončilo zaslouženou remízou, ze které jsou ale pochopitelně nadšenější hosté.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - M. Černohorský, T. Pirkl, V. Novák - J. Štancl (V. Štancl), D. Štancl, D. Ondráček, M. Kopecký (Z. Skala), J. Vít (M. Frank) - F. Halsbach (J. Kopecký), F. Bureš (P. Lněnička)
  • Góly: V. Novák (J. Vít)
  • ŽK: M. Kopecký, P. Lněnička, M. Černohorský
Starší žáci

Pokračujeme v čele

V sobotu jsme v Opatovci, kde hraje své zápasy Koclířov, rozehráli jarní část sezóny. Navzdory špatnému terénu se nám herně zápas podařil, vytvořili jsme si mnoho gólových šanci a soupeře k ničemu vážnějšímu nepustili. Horší už to bylo se zakončením. V prvním poločase jsme dali pouze jednou branku, ve druhém jsme byli malinko efektivnější, i když nám musel pomoct i soupeř, a nakonec jsme vyhráli 4:0.

  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Lukáš Mach, Pavel Šprojcar, Josef Rosypal, Štěpán Němec, Patrik Novotný, Jan Kvapil, Josef Peška, Matyáš Bulva, Filip Flídr, Jakub Dvořák, Daniel Branda, Matyáš Vomáčka
  • Góly: Filip Flídr 2, Matyáš Bulva, vlastní
Muži

Vítězní domácí hosté

Bylo to až nečekané martýrium, domluvit a nechat si schválit náhradní místo utkání se soupeřem z Vendolí, ale nakonec se rozhodlo, že budeme hosty na našem vlastním hřišti. Narůstající absenci, především v zadních řadách, vyřešilo nasazení Pirkla na pozici stopera. Stejně jako minulý týden to byl boj s větrem a naší chladnou, nebo spíše horkou hlavou, nevyvarovali jsme se totiž zbrklých a nevynucených ztrát, ale i díky slabému napadání „domácích“ jsme měli více ze hry my. Hned zkraje utkání se po Vítově přízemním centru na přední ocitl v šanci D. Štancl, který z těžkého úhlu sice překonal brankáře, ale netrefil bránu. Vít měl záhy největší šanci zápasu (včetně následujících akcí vedoucích ke gólu), když se po Nádvorníkově průnikovce řítil úplně, ale úplně sám na gólmana, jenže místo střely zvolil velmi nepřesnou a velmi alibistickou přihrávku na vedle něj / za ním dobíhajícího Lněničku. Vendolí prověřilo naši obranu dvakrát v rychlém sledu až po čtvrthodině hry, ale po sérii nedorazů uhasil situaci zdánlivého nájezdu rychle se zjevivší Novák a poté Špinar včasným výběhem na roh vápna přibrzdil postup soupeře, aby si následně ještě pro odražený míč doběhl k rohovému praporku a tam zkušeně vytloukl na protihráči aut. Na druhé straně si mohl Vít zopakovat téměř totožný samostatný nájezd, tentokrát po Skalově pasu, ale výsledek dopadl úměrně jeho náskoku na soupeře. Ten byl menší než prve, a proto tentokrát skončil jeho liknavý postup už před vápnem. Gólu jsme se nakonec dočkali z původně ne až tak nebezpečné situace, když Černohorský našel na 20 metrech volného Nádvorníka, jehož relativně slabou střelu tečoval obránce mimo dosah gólmana. Blízko k zapsání asistence byl i náš brankář Špinar, který odkopem vyslal do nájezdu Bureše, ale ten při sprintu z vlastní poloviny dostihl balón až v těsné blízkosti „domácího“ gólmana, který mu včas zmenšil střelecký úhel. Rovněž druhý gól nebyl z kategorie nejnebezpečnějších, když po rozehrání autu střílel Nádvorník na dlouhou nohu zpoza vápna a ke správnému umístění střely mu opět pomohla teč obránce. O autové vhazování se postaral Skala, který se tak přehoupl přes 50 asistencí v morašickém dresu. Do konce poločasu mohl soupeř snížit ztrátu po standardní situaci, když na zadní tyči zůstal nehlídaný hráč, ale ten byl nejspíš sám natolik překvapen, že vůbec netrefil míč ideálně, a tak jsme šli do kabin s dvoubrankovým vedením.

Budeme-li brát v úvahu nástup do druhého poločasu bezprostředně po zahájení, ten nám vyšel náramně, když kombinaci čítající asi 20 přihrávek zakončil dnes střelecky aktivní Nádvorník, ale jeho střela byla na dokonání hattricku až příliš krásná, jen olízla tyč u pravé šibenice. Tolik k náramnému nástupu. Vendolí na nás oproti prvnímu poločasu vyvíjelo větší tlak a dostávalo se do brejkových situací. Po jedné, možná přísně, zastavené akci dostal soupeř možnost standardní situace, odražený míč se dostal na vápno k „domácímu“ kapitánovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě a částečně tak odčinil své smolné teče v prvním poločase. Netrvalo ani tři minuty, kdy hráč Vendolí po autovém vhazování dostal příliš času na centr, kterým našel na zadní tyči úplně volného spoluhráče a ten se zblízka nemýlil. A rázem bylo srovnáno. Ihned po rozehrání jsme se mohli vrátit do vedení, když Nádvorník heroicky pláchl po pravé straně a centrem hledal Bureše, který však zakončoval levou a dlouhou nohou těsně vedle zcela odkryté brány. Chvíli na to Nádvorník dostal druhou šanci na zkompletování hattricku, ale jeho dobře mířený volný přímý kop dokázal nečekaně pružný gólman vyrazit. V další velké šanci se ocitl Bureš po centru Franka, ale proti jeho hlavičce se opět vytáhl brankář soupeře. Tento zákrok nám však zajistil dvojici rohových kopů, přičemž u druhého J. Štancl natolik otravoval „domácího“ kapitána v závaru před brankou, až se od něj míč odrazil a pomalu dokutálel do sítě. Navýšit vedení mohl po dalším rohu zrovna naskočivší Ondráček, ale jeho hlava směřovala přímo do náručí brankáře. Slabší chvilku si u vlastního vápna vybral D. Štancl nepřesnou přihrávkou, ale podržel ho Špinar, když se vytáhl proti střele z hranice vápna. A protože na konci zápasu z dobré pozice J. Štancl přestřelil bránu, skončilo utkání naší těsnou výhrou 3:2. Nač si to uhrát jednoduše, když to jde složitě. Příští neděli nás od 16:00 čeká sousedské derby s Cerekvicí, které máme z podzimu co vracet, tak nás přijďte podpořit.

  • Sestava: J. Špinar – V. Novák, T. Pirkl, M. Černohorský – J. Vít (D. Ondráček), D. Štancl, T. Nádvorník, J. Štancl, Z. Skala (J. Kopecký) – P. Lněnička (M. Frank), F. Bureš
  • Góly: T. Nádvorník 2 (M. Černohorský, Z. Skala), vlastní
Muži

Vítr je příznivý

Hned v prvním jarním zápase nás čekal přímý souboj o druhé místo s Dlouhou Loučkou. Naše obranné řady vyztužil po téměř dvou letech v mistrovském zápase Chmelík, doufejme že ne naposledy, a na poslední chvíli ze sestavy vypadl Halsbach, kterého vyřadil zraněný kotník. První poločas jsme čelili i silnému protivětru, ale jak se později ukázalo, ten byl nakonec s námi. Více na míči byli hosté, kteří však většinu akcí řešili dlouhými míči za obranu, ty však ve většině případů posbíral včasným výběhem Rusnák. V úvodu zápasu jsme museli přečkat i pár nepříjemných rohových kopů, ale k přímému ohrožení branky to nevedlo. S neúspěchem se potkali také volné přímé kopy rozehrané okolo našeho vápna. Rovněž gólman hostů mohl být celkem v klidu, protože kromě slabé hlavy D. Štancla po standardní situaci a pomalé Vítovy finální přihrávky na hranici vápna jsme nebyli pro soupeře nebezpeční. Jako kdyby nám chybělo sebevědomí a klid na kopačkách a zbrklé ztráty nám ubíraly sil. Přesto ale přišel pro hosty poměrně tvrdý direkt, když před odchodem do kabin po jedné z mála pěkných kombinací sklepl M. Kopecký Vítovi, který svým typickým pasem za obranu hledal Nováka. Za normálních podmínek by hostující gólman byl nejspíše u míče dřív, ale ten se ve vzduchu zastavil příhodně pro Nováka, který následně vyběhnutého brankáře přehodil a zajistil nám trochu nečekané vedení.

Ve druhém poločase se karta obrátila, ne však, že by to vedlo k velkému nárůstu šancí. Byli jsme to ale tentokrát my, kdo diktoval tempo hry a soupeře jsme vůbec nepustili na dostřel Rusnákovy brány, který kromě jednoho včasného výběhu byl prakticky bez práce. Blízko gólu byl Nádvorník, ale jeho střela z volného přímého kopu šla těsně vedle brány. Určitý klid nám přinesl druhý gól. Nejprve J. Štancl podržel dlouhý balón v hostujícím vápně, pomohl si se Skalou, který přihrávkou podél vápna našel nabíhajícího D. Štancla a ten střelou z první uklidil míč přímo do šibenice. Klidný v tomto zápase ale nebyl Černohorský, který později příliš váhal s přihrávkou dopředu, až zvolil pomalou přihrávku dozadu, kterou zachytil napadající útočník. Hosté se řítili ve dvou téměř sami na Rusnáka, první útočník hledal v příhodnější pozici volného Neumanna, ale toho zradil terén a místo snížení poslal lehce nadskočený míč pouze do břevna plně odkryté brány. Třeba uznat, že kromě této tutovky a možnosti snížení skóre, mohla přijít další komplikace, když rozhodčí odpustil Nádvorníkovu druhou žlutou kartu za stažení protihráče u autové čáry. O druhou žlutou si koledoval rovněž Špinar, který nejprve místo přihrávky na volného Franka nebo Víta volil kličku do dvou hráčů a při následném pokusu o střelu sestřelil včas předskakujícího obránce. Poslední slovo si mohl vzít dnešní trenér J. Kopecký, který se objevil úplně sám před gólmanem po Černohorského nákopu z půlky hřiště, ale jen o krok nedosáhl na míč. Byl to spíše boj než fotbal, ale i takové zápasy jsou. Hlavní je, že se nám do tabulky přičítají důležité tři body a my se tak posunuli na druhé místo. Příští týden nás čeká Vendolí. To nás z důvodu rekonstrukce zázemí požádalo o pořadatelku, kterou nám následně STK OFS Svitavy zamítlo, a tak termín a místo konání utkání je zatím ve hvězdách.

  • Sestava: L. Rusnák – M. Černohorský, M. Chmelík, M. Ropek (M. Frank) – J. Vít, D. Štancl, M. Kopecký (J. Špinar), T. Nádvorník, V. Novák – J. Štancl, Z. Skala (J. Kopecký)
  • Góly: V. Novák (J. Vít), D. Štancl (Z. Skala)
  • ŽK: T. Nádvorník, J. Vít, M. Ropek, J. Špinar
Obecné

Zimní "spánek"

Ani v zimě nelenili naši trenéři ani sportovci. Pondělky patřily v naší tělocvičně školičce pod vedením Jirky Famfulíka, který tu měl každý týden kolem 10 dětí mezi 4. a 5 . rokem. Mladší přípravka trénovala v úterý v počtu 8-12 dětí, před Vánoci absolvovala dva turnaje, jeden v Poličce a druhý v Proseči. V únoru měla také jeden vzorový trénink s trenérem GTM OFS p. Mokrejšem. Starší přípravka trénovala středy v ještě větším počtu (cca. 10-15 dětí), v lednu a únoru odehrála dva přípravné zápasy s Litomyšlí, oba se podařilo vyhrát, když jsme zaskočili soupeře bojovným výkonem. Ze skalpu Litomyšle byli kluci nadšeni a dodalo jim to motivaci do jarní přípravy. V obou kategoriích je netrpělivě vyhlíženo příznivé počasí pro trénink na hřišti, protože při větším počtu je tělocvična přece jenom malá.

Mladší žáci trénovali pravidelně v dolnoújezdské hale spolu s Horním Újezdem a pravidelně obráželi halové turnaje. 13.1. na turnaji ve Svratce prohráli v semifinále na penalty s pozdějším vítězem, ale stejným způsobem si nakonec vybojovali "bednu" v zápase o 3. místo. 28.1. si v Poličce připsali 3 výhry z 5 zápasů, 17.2. v Bystřici na Pernštejnem skončili 5. ze 7 účastníků. 24.2. jim příznivé počasí umožnilo turnaj na UMT v Dolním Újezdě, kde zaostali pouze za domácím družstvem. 2.3. obsadili 3. místo v Městečku Trnávce, 16.3. skončili 4. na šestičlenném turnaji v Litomyšli.

Starší žáci trénovali v hale v Poličce se svými sebranickými vrstevníky. Zúčastnili se i několika turnajů, se kterými po herní stránce panovala až překvapivá spokojenost, i když se výsledky ne vždy dostavily. V mixovaném týmu s několika dorostenci odehráli i zajímavé venkovní utkání s mladším dorostem z Jehnědí, kterému podlehli 3:5, v odvetě ho pak porazili 5:2. Přípravu momentálně zakončují s mladšími žáky na společném soustředění v Dolní Čermné.

Do kategorie starších žáků spadá i Marťa Famfulíková, která podzim strávila ve Vysokém Mýtě. Její působení zde, i na krajských výběrech, nezůstalo bez povšimnutí, a tak začátkem března přestoupila do FK Pardubice, se kterými bude objíždět republiku v rámci 1.ligy starších žákyň (hned první zápas ji čekal až v Plzni). Nezbývá než poděkovat za krásnou stopu našeho oddílu v těchto fotbalových patrech a popřát jí i jejímu týmu hodně štěstí.

Muži se od začátku přípravy potýkali s nečekanými početními problémy, slabá docházka na tréninky v morašické tělocvičně vrcholila v přípravných zápasech na UMT v Litomyšli, kde základní jedenáctka vždy krystalizovala teprve pár hodin před zápasem, a to ještě za pomoci dorostenců nebo ochotných "přátel na telefonu". Těžko tak z výsledků něco vyvozovat, byly to prohry 2:3 s Cerekvicí a 1:2 s Libchavami a výhry 3:2 s Pomezím a 5:0 se Sebranicemi. V zápase s Libchavami nám mimochodem přišel pomoct doplnit počty Martin Ropek ml., a ani kronikář oddílu pan Nepraš si nepamatuje, že by v morašickém dresu někdy nastoupili otec a syn společně. V neděli 24.3. přivítají přímého konkurenta v boji o přední příčky z Dlouhé Loučky. A díky rekonstrukci zázemí ve Vendolí si naši fanoušci budou moci dlouhou pauzu zkraje jara vynahradit, protože týden po Dlouhé Loučce k nám na velikonoční sobotu v 15:30 zavítá právě celek z Vendolí a o další týden později, v neděli 7.4. startuje v 16:00 sousedské derby s Cerekvicí. Nejpozitivnějším momentem přípravy bylo určitě početné soustředění v Daňkovicích, kterého se zúčastnilo 27 bývalých i současných hráčů. Týden po něm jsme s nejistotou vyhlíželi obnovený obecní ples s naším spolupořadatelstvím, ale akce dopadla nad naše očekávání a těšíme se na další. Stejně jako se těšíme na pravidelné setkávání během jara na čerstvě dopískovaném fotbalovém hřišti s novým občerstvením.

Muži

Vítězná generálka

V posledním přípravném utkání před začátkem jarní části okresního přeboru jsme poměřili síly s mužstvem ze Sebranic. První poločas naznačil, že to nebude jednoduchý zápas, neboť naší nedůsledností a místy laxním obsazováním jsme soupeři dovolili více šancí, než bylo zdrávo. Naštěstí napříč celým poločasem žádnou nevyužil, ale jedna střela do tyče, druhá těsně vedle a samostatný nájezd lapený Rusnákem byly jistým vykřičníkem. V tomto směru jsme byli úspěšnější. Když se nepodařilo využít žádný z dobře kopnutých Vítových rohů, proměnil svůj nájezd Nádvorník, který si na půlce obhodil posledního hráče a po obstřelení gólmana nám zajistil vedení. Vedení navýšil M. Kopecký, který zužitkoval přihrávku pod sebe od Nováka po kombinaci na pravé straně. Na míči jsme sice byli lepší, ale některá zbrklá rozhodnutí nám zkazila vytvoření si více šancí, a tak se již nic nezměnilo.

Jaký to paradox, že jsme soupeři nechávali více prostoru a umožnili mu více kombinovat, ale Špinar, který se postavil do brány na druhý poločas, nemusel vytáhnout jediný zákrok. Naše útočné snahy byly velmi podobné těm v prvním poločase, kdy občas stačilo zachovat chladnou hlavu, ale nějakou tu fotbalovost jsme také ukázali. A k tomu přidali ještě tři góly. Nejprve se po dobře sehraném autovém vhazování protlačil do vápna Novák a zakončil přesně na zadní tyč. Poté vyslal Nádvorník mezi obránci do samostatného úniku M. Kopeckého a ten se nemýlil. A náš třetí nájezd v zápase proměnil J. Štancl po přihrávce od D. Štancla. Zimní přípravu jsme tak zakončili vysokou výhrou. Příští týden přivítáme na domácím hřišti od 15:00 Dlouhou Loučku, na kterou ztrácíme dva body a je jasné, že nás nečeká nic lehkého.

  • Sestava: L. Rusnák (J. Špinar) – M. Frank, J. Kopecký, M. Ropek, V. Novák, D. Štancl, T. Nádvorník, J. Štancl, J. Vít, F. Bureš, F. Halsbach, M. Kopecký, M. Černohorský, V. Štancl
  • Góly: T. Nádvorník (D. Štancl), M. Kopecký (V. Novák), V. Novák (F. Bureš), M. Kopecký (T. Nádvorník), J. Štancl (D. Štancl)
Muži

Dobří Milani se vracejí?

Do třetice na umělce, tentokrát s Pomezím. Naši úzkou sestavu (doufejme, že dočasně) jsme pro změnu doplnili hráči, řadící se již do kategorie staré gardy, Chmelíkem a Klementem. Nutno ale říci, že i bez nich bychom na tom nebyli hůře než soupeř, který neměl jediný kus na střídání. První poločas patřil nám, Špinar v bráně byl prakticky bez práce. Jediným vykřičníkem byli dva nebo tři rohy, kdy soupeř téměř nikým neobsazen hlavičkoval, ale naštěstí pro nás nemířil vůbec přesně. Do vedení jsme se dostali poměrně brzo, když obránci pod nohou prošla přihrávka ze středu hřiště a Bureš samostatný nájezd proměnil. Dva góly během chvíle obstarali nejprve Frank, který si po Rusnákově přízemním centru narazil s gólmanem, aby měl přeci jen větší jistotu, že na jeho dorážku už nedosáhne, a Lněnička, který svojí slabší pravačkou umístil vyraženou střelu D. Štancla pod břevno. První poločas byl ukončen předčasně, neboť pana rozhodčího volala příroda, ale o tento čas jsme ochuzeni nebyli.

Rotace v sestavě a pozicích měla zásadní vliv na naší nabídce, obsazování hráčů a klidu na míči. Tím jsme dali „bétřídnímu“ soupeři dostatek prostoru na klidnější kombinaci na středu hřiště a rozdávání míče na svá rychlá křídla. Kontaktní gól přišel po chybě D. Štancla, který u lajny neodkopl ani neudržel balón a útočníci akci dva na nikoho bezpečně proměnili. Pomezí snížilo na rozdíl jediného gólu, když Špinar neudržel centr z přímého kopu v náruči a nikdo z našich hráčů nedobíhal dorážejícího útočníka. Mezitím nás však Špinar podržel jedním vychytaným samostatným nájezdem. Šance ale byly i na druhé straně, ale Lněnička nejprve střílel do tyče, podruhé při rodícím se úniku byl včas zakřižován, Bureš při závaru ve vápně střílel z polootočky těsně vedle, stejně tak Nádvorník z hranice vápna. Další kanadské body v zápase si připsali Rusnák s D. Štanclem, když prvně jmenovanému se „nepovedl“ centr, ale přihrávkou po zemi našel mezi obránci svého spoluhráče, který zakončil mimo dosah gólmana. Konečně výhra, konečně povedený výkon, škoda výpadku. Jen ještě ta docházka.

  • Sestava: J. Špinar – L. Rusnák, M. Chmelík, V. Novák, J. Vít, D. Štancl, T. Nádvorník, J. Štancl, P. Lněnička, Z. Skala, F. Bureš, M. Frank, J. Kopecký, M. Klement
  • Góly: F. Bureš (D. Štancl), M. Frank (L. Rusnák), P. Lněnička (D. Štancl), D. Štancl (L. Rusnák)
Muži

V neděli s rodinou

Druhé zimní přátelské utkání na UMT v Litomyšli jsme sehráli s prvním týmem sousední okresní soutěže Libchavami. Naše sestava se během 24 hodin před výkopem opět povážlivě ztenčila, tak jsme opět sáhli do rodinných zdrojů, tentokrát nás doplnil Martin Ropek mladší. A jakkoli máme naše půlstoleté dějiny podrobně zmapované, společný start otce se synem v nich dosud chyběl. Početně jsme bohužel po kotníkové eskapádě M. Kopeckého byli zase brzo na původním stavu. Po většinu zápasu měl více ze hry pohyblivější soupeř, hlavně díky středním záložníkům. Naši ojedinělou, a tudíž největší šanci prvního poločasu zaznamenal Ropek starší, ale odražený míč po vlastní hlavičce napálili pouze do břevna. Na konci první půle jsme prohrávali 1:0, když útočník prostřelil po úniku ze strany Rusnáka.

Hned zkraje druhé půle jsme mohli nabrat vyšší ztrátu, ale buď nás zachránilo břevno nebo Špinar. Libchavy se nakonec druhého gólu dočkaly, když jsme při autovém vhazování na půlce špatně rozebrali protihráče a následnou akci nedokázali zastavit. Výsledek korigoval Novák, který při presování zachytil špatnou rozehru brankáře a zakončil do odkryté brány. Na skóre se už nic nezměnilo, neboť D. Štancl po rohu hlavou netrefil šibenici, Rusnák přehodil vše, co mu stálo v cestě, a ani soupeř žádnou ze svých útočných akcí nedotáhl do zdárného konce. Ze zimní přípravy tak máme stále pomyslných nula bodů a stále je co zlepšovat, nejprve ze všeho docházku.

  • Sestava: L. Rusnák (J. Špinar) - D.Ondráček, M. Černohorský, M. Ropek st., J. Vít, D. Štancl, J. Štancl, V. Novák, Z. Skala, M. Kopecký, J. Kopecký, P. Lněnička, M. Ropek ml.
  • Góly: V. Novák
Muži

Slovenské představení

Na první přátelské utkání zimní přípravy na UMT v Litomyšli se nám vlivem nemocí ze soustředění a plesu tak rozpadla sestava, že jsme sháněli hráče téměř od Šumavy k Tatrám. Naše slepená jedenáctka brzo nabrala dvougólové manko, které se kolem přestávky podařilo umazat. Nejdřív navázal Halsbach na své podzimní střelecké manévry, když zblízka dokončil práci slovenského hosta Petera "Pelého" Zaujece, aby po přestávce novic v našem dresu krásnou ranou zpoza vápna srovnal. Jen houšť takových bratranců. V poslední čtvrthodině nás pak viditelně sehranější i nesmyslně nervóznější soupeř připravil nejprve o Rusnáka, snad pouze dočasně, a poté i o "bod", když využil jednu ze svých šancí. Tak trochu přátelák za trest, který ukázal především to, že je na čem pracovat.

  • Sestava: J. Špinar - M. Ropek, J. Kopecký, L. Rusnák, D. Ondráček, D. Štancl, J. Štancl, J. Vít, T. Huryta, F. Halsbach, M. Frank, M. Kopecký, P. Zaujec
  • Góly: F. Halsbach (P. Zaujec), P. Zaujec (D. Ondráček)
Obecné

Zimní příprava

Plán zimní přípravy

ÚT 16.1. 18:00 - první trénink v tělocvičně, poté každé úterý a čtvrtek

PÁ 16.2. - NE 18.2. - soustředění v Daňkovicích

ČT 22.2. 17:30 – trénink na UMT v Litomyšli

PÁ 23.2. 19:00 – Obecní ples v Morašicích na rychtě

NE 25.2. 14:00 - přátelák s Cerekvicí na UMT v Litomyšli

ČT 29.2. 17:30 – trénink na UMT v Litomyšli

NE 3.3. 11:00 - přátelák s Libchavami na UMT v Litomyšli

ČT 7.3. 17:30 – trénink na UMT v Litomyšli

SO 9.3. 15:00 - přátelák s Pomezím na UMT v Litomyšli

ČT 14.3. 17:30 – trénink na UMT v Litomyšli

SO 16.3. 13:00 - přátelák se Sebranicemi na UMT v Litomyšli

NE 24.3. 15:00 – první jarní mistrák s Dlouhou Loučkou v Morašicích

Obecné

Ohlédnutí za mládím

Starší žáci 

Starší žáci začali sezónu nově v souklubí tří vesnic: Morašice, Horní Újezd a přidaly se Sebranice. Kádr se tím rozšířil natolik, že by se dal hrát i klasický fotbal v jedenácti, ale protože se na okrese nenašlo dost takto početných týmů, zůstali jsme v přeboru 8+1. Na začátku nikdo nevěděl, jak to bude fungovat, ale všechno dobře dopadlo, trénovali jsme jednou týdně společně, jednou zvlášť a zápasy se nám dařily -  sedm vítězství, jedna remíza a jedna prohra nás zatím řadí na první v tabulce. Nejlepším střelcem byl s 8 góly sebranický Štěpán Němec. Do jarní části máme určitě co zlepšovat, ale zdá se, že hráči si udělali dobrou partu, kterou na jaře přenesou na hřiště. 

Miloš Kopecký

Mladší žáci

Do podzimní části soutěže jsme nastupovali s rozpaky a lehkou nejistotou. Přeci jen vítězství v minulém ročníku bylo příjemné, ale i zavazující. Tahouni týmu z minulé sezóny nám odešli o kategorii výš a dvě velké opory této věkové kategorie nám odešli do SK Vysoké Mýto. Všem těmto hráčům jsme velice vděčni za to, co jsme se mohli od nich naučit. První zápasy nás velice příjemně překvapily. Soupeře jsme herně i výkonově přehrávali. Čtyři duely, čtyři vítězství a skóre 25:6. Až poté jsme ztratili první body s favoritem soutěže z Bystrého díky remíze. Ještě slabší moment jsme si vybrali v následujícím kole na domácím hřišti, hlavně díky marodce klíčových hráčů, a to prohrou se Sebranicemi. Následující dvě kola jsme už bravurně zvládli, a proto přezimujeme na druhém místě tabulky. Náš nejlepší střelec, Šimon Flídr, je pak s 12 góly průběžně třetí v naší soutěži. A co do nového roku? Zlepšit technické dovednosti, orientace a pohyb po hřišti a zapracovat na fyzičce. Ale prdla...Aby to ty naše kluky a holky stále\ bavilo, byli sami se sebou spokojení a veselí, rádi se za námi vraceli, a hlavně ať se nám i Vám vyhýbají zranění a jsme zdraví.

Martin Kovář

Mladší přípravka

Pro sezónu 2023/2024 nám odešla téměř polovina stabilního kádru z minulého ročníku do starší přípravky a já zde nebudu tajit naše předsezónní obavy, jak s poměrně úzkým a nezkušeným týmem zvládneme podzimní část. Rovnou vám řeknu, že obavy nebyly na místě. Podařilo se nám velmi dobře zapojit děti z fotbalové školičky, které doplnily hráče se zkušeností z minulého ročníku. Na nich bylo znát, že už si pár zápasů odkopali a jsou zase o rok starší, dynamičtější a fotbalovější. Nakonec byl podzim mnohem úspěšnější, než rok přechozí. Ostatním jsme byli vyrovnaným soupeřem, podařilo se nám několik zápasů vyhrát a na turnajích obsazovat třetí či dokonce druhá místa. Co nás ale těší nejvíce, že fotbal kluky baví, mají chuť se dále rozvíjet a tvoří dobrou partu, což dokresluje vznik oslavného pokřiku po vyhraném zápase, který si děti samy vymyslely a po večerech nastudovaly.

Milan Chmelík

Starší přípravka

Oproti sezónám minulým, kdy jsme měli starší přípravku spojenou s Horním Újezdem, jsme vzhledem k počtu dětí v obou klubech vstoupili do podzimu samostatně pod hlavičkou Sokola Morašice. 14 dětí na soupisce slibovalo bezproblémové obsazení víkendových turnajů (hraje se 5+1) a opravdu tomu tak bylo, minimálně v první polovině, kdy nás nelimitovaly chřipkové epidemie. Dařilo se, vyhraných zápasů určitě nebylo málo. Nejdůležitější ale je, že kluci chtějí hrát, dávat góly a trávit na hřišti co nejvíce času. Hlavním úkolem nás trenérů tedy bylo spravedlivě střídat. Do budoucna chceme dále rozvíjet herní taktiku, připravovat hráče na jednotlivé posty a podporovat týmovou hru. A samozřejmě věříme, že se budeme moci opřít o výborné výkony gólmana, stejně jako celý podzim.

Milan Chmelík

Velmi slušně si vedli naši mladí mimo naše týmy. V dorostu v Horním Újezdu máme Tomáše Hurytu, Vaška Jirečka a Lukáše Němce. Tomáš stihl před přestupem dvěma góly pomoct mužům k úvodní výhře v okresním přeboru, v krajské soutěži dorostenců byl pak s 6 góly nejlepším střelcem týmu, který je po podzimu na solidním pátém místě. Lukáš celý podzim odchytal a dočkal se během něho i premiérových startů za horňácké áčko, paradoxně v přípravě i proti áčku našemu. Ve Vysokém Mýtě nás stále reprezentuje Dan Válek, který přerostl svoji kategorii U13 a v divizi C žáků U14 si připsal 5 gólů za 14 zápasů. Do této kategorie nakoukli i naši nováčci v dresu Vysokého Mýta, a to Marťa Famfulíková a Vojta Huryta, kteří ale většinu času odehráli v kategorii U13. Vojta je dokonce s 26 góly za 12 zápasů nejlepším střelcem svého týmu. Všichni tři se pak dočkali i nominace do krajských výběrů.

A výborně funguje i stále plnější fotbalová školička pro nejmenší pod vedením Jirky Famfulíka, která jela od prázdnin až do Mikuláše každý týden.

Muži

Podzim kluků z áčka

Rekapitulace: Muži vstoupili do sezóny s posilami Rusnákem a Lebedou, navrátilcem Halsbachem, zato už definitivně bez V. Štěpána. A vstoupili úspěšně. Na relativně klidná a nedůležitá vítězství nad Horňákem v přípravě a Čistou v poháru navázal cenný venkovní skalp prázdninami oslabené, ale jinak velmi silné Dlouhé Loučky, potvrzený domácím obratem proti nováčkovi z Vendolí. Následné derby v Cerekvici poznamenala naše neefektivita, ale smolná až nezasloužená prohra 0:1 tým správně nabudila do dalších dvou vítězných zápasů s Opatovem a Horňákem, proložených tréninky s 18(!) lidmi. Tvrdým direktem pak byla domácí posvatební prohra 0:3 s Třebářovem, kterému stačil rychlý gól a 3 silné individuality. Následná výhra v Hradci nás posunula na druhé místo, ale otrava z toho, že musíme k témuž soupeři za 4 dny znovu se bohužel přenesla výkonu v "odvetě", která znamenala vypadnutí z poháru. Doma jsme pak v případě výhry měli šanci k posunu na první místo, ale remíza s Dolňákem byla vzhledem k posílení soupeře i průběhu zápasu tou nejpřijatelnější ztrátou za celý podzim. Skoro už tradičně horší výkony druhé poloviny půlsezóny vyvrcholily domácím debaklem s Jevíčkem. Dvacetiminutové galapředstavení Luboše Rusnáka v útoku proti posledním Němčicím tuto skutečnost trochu zamaskovalo, proti Boršovu se ještě podařilo silou vůle vytěžit všechny body a dál snít o podzimním prvenství, ale zbytečné penaltové ztráty v posledních dvou zápasech nás odsunuly tři body za lídra.

Objektivní hodnocení: Do všech zápasů áčka naskočili Novák a Černohorský, ten dokonce nechyběl ani minutu, jeden zápas vynechal kapitán D. Štancl a matador Ropek. Nejlepším střelcem se stal Halsbach, který v předsezónních plánech figuroval jako nový gólman. Ale jeho zranění, se kterým dochytal zápas v Loučce, nečekané angažování Rusnáka i neplánované setrvání Špinara zamíchalo brankářskými kartami tak, že se doposud gólově neplodný stoper zastavil až na 7 gólech. Za ním po čtyřech přesných zásazích zaznamenali Pirkl a Nádvorník. Ten ovládl produktivitu, protože si připsal společně s Ondráčkem nejvíce přihrávek, konkrétně čtyři, o gól míň připravili Vít a Černohorský. Pořadí "zlých" mužů nijak nevybočuje z letitých tradic, "vyhrál" Ondráček s bilancí 5 žlutých a 1 červené, stejný počet žlutých, i když o hodně jiných, nasbíral i Novák, čtyři žluté řadí "až" na třetí místo Víta. V bráně se nám vystřídali 3 gólmani, každý z nich si připsal čisté konto, ale bohužel nikdo víc než to jedno. Kompletní statistiky k nahlédnutí v záložce muži / statistiky nebo v přiložených fotkách.

Subjektivní hodnocení: Za bodový výsledek, průběžné umístění i předváděnou hru (hlavně v první půlce podzimu) je třeba tým pochválit, za nejpozitivnější momenty se dají označit např. 3 ošklivé, ale cenné body z Loučky, poločasová dominance v Cerekvici, domácí obrat proti Opatovu nebo Rusnákova dvacetiminutovka v Němčicích. O nadšení z konečné bilance se kvůli naší náročnosti na sebe sama bohužel mluvit nedá, protože ze 7 nevyhraných zápasů se 4 daly klidně vyhrát. Někdy jsme se netrefili do sestavy nebo střídání, někdy se hráči netrefili do životosprávy nebo správného nabuzení k zápasu, ale přesto nám přijde, že podzimní výsledky jdou nejvíce na vrub našemu dlouholetému problému, tj. neefektivnímu počínání v útočné fázi. Proměnit polovinu našich šancí, bavíme se jinak. Navíc se k tomu přidalo na morašické poměry nevídané množství trestuhodně inkasovaných branek, s většinou z nich ani takový gólman, jakého máme v zádech, nemohl dělat vůbec nic. Přes slábnoucí účast v závěru sezóny je radost mít v kádru i na trénincích tolik lidí, i když to sebou nese nepříjemné, a občas i kontraproduktivní, problémy se spravedlivým vytížením všech. Věříme, že se budeme hojně potkávat i v zimě a na jaře z toho budeme společně těžit.

Michal Kopecký, Václav Štancl

Muži

Taková blbá tečka za tím naším podzimem

V posledním utkáním podzimu jsme přivítali na domácím hřišti, i když v takřka hostující „atmosféře“, tým z Mladějova. Přezimovat na bedně a stáhnout náskok prvního Třebařova na jeden bod – to byl jasný cíl tohoto utkání. Začátek, ve kterém se oba týmy teprve dostávaly do provozní teploty, nepřinesl nic zajímavého, na to si diváci museli počkat do 12. minuty, kdy si hostující hráč pohrál na vápně se třemi našimi hráči, ale jeho následná střela mířila vedle. My jsme odpověděli leda Vítem, který z dobré pozice v tahu nakonec vytěžil pouze hodně propagační levačku. Na míči jsme byli dost, ale slabý pohyb nás výrazně omezoval v překročení půlící čáry, a přímočařejší hosté nám pořádně zatopili po jednoduchém odkopu a sprintu Vondráčka zakončeného střelou z úhlu a Rusnákovým zákrokem. Z vápna dorážející Němec pak mířil do břevna. Naši první větší šanci měl Tměj, ke kterému ve vápně propadl centr, ale jeho střelu na přední gólman vyrazil. Hosté se pak zastřelili hlavou po standartce na přední tyč a všeobecnou střeleckou liknavost v prvním poločase ještě podtrhl Lněnička, kterému předložil na vápně míč střely se bojící Tměj, ale jeho pokus měl ještě horší parametry než ten dřívější Vítův.

Do druhého poločasu jsme vysunuli Nováka výš z obrany a na pohybu to bylo ihned znát. Tměj po zpětné přihrávce na velké vápno pálil levou vysoko nad, Vít dobrou kombinaci na pravé straně znehodnotil nepřesným centrem. Po dalším pěkném ťukanci na pravé straně se otevřel prostor pro rozběhlého Nováka, jehož přízemní centr si i přes soupeřova obránce našel Halsbach. Jeho střídání tou dobou spřádal on i naše lavička, naštěstí se vše pozdrželo a náš nejlepší střelec vylepšil svou letošní bilanci sedmým gólem. Blízko svému prvnímu gólu byl o chvíli později Vít, ale střelu mířící mezi nohy dokázal gólman vyrazit a následně zalepit, s neúspěchem se potkala také Ropkova hlavička, která mířila nad. Úspěšně mířil až Novák po centru Tměje na vápno, když dokázal z první lahodně a náročně přehodit vyběhnutého gólmana a v minitabulce aktivních a poloaktivních hráčů dorovnal  mužský střelecký účet F. Bureše. Chvíli to vypadalo, že hosté budou hrát v deseti lidech, když se jim po vyplýtvání střídání „zranil“ Vondráček, ale po ošetření a krátkém oddechnutí byl jak rybička. Třígólový náskok nám mohl dopřát Sokol, ale to by musel rychleji zareagovat na propadlý centr, a o chvíli později Novák, který neproměnil samostatný nájezd. Hosté na průběh zápasu zareagovali vysunutím Kudyna na hrot a hraním dlouhých nakopávaných balónů. A tento hráč se bohužel po vybojovaném rohu dokázal lacině prosadit, když se po neodvrácení míče na přední tyči nejrychleji zorientoval ve skrumáži ve vápně a zakončil mimo dosah Rusnáka. Hosté neměli problém přerušovat naše výpady do rozhozené obrany taktickými fauly, především na výborně hrajícího Nádvorníka, který byl po zápase označkovaný od břicha po kotníky. Bohužel jsme z nich vytěžili pouze dlouhé nastavení, neboť rozhodčí místo taxativních karet hostům neustále domlouval, a také rozptýlení od fotbalu, neboť se nám pocit dílčí křivdy a i strachu o výsledek dostal pod kůži více než by bylo zdrávo. Brzy po snížení hosté trochu zbrzdili nadějný brejk, ale o to nebezpečněji vypadala následná střela zpoza vápna. Další brejk se rýsoval po našem rohu, když Ropek hlavičkoval do rukou gólmana a ten rychle rozehrál, ale včasnou stopku vystavil u našeho vápna Černohorský. Blízko vyrovnání byl Mladějov po téměř totožném rohu jako při prvním gólu, ale do zakončení se na poslední chvíli vložil Ropek. Vyprosit si penaltu zkusil po natřikrát špatně odhlavičkovaném míči a lehkém souboji s Novákem Šmehlík, ale na jeho teatrální pád rozhodčí nenaletěl, stejně tak ale neudělil žlutou za úmyslné sevření míče v náruči. Hra se rozhodčímu začala vymykat z rukou, když po sporném autu a následném faulu na Nádvorníka se na něj seběhlo několik hráčů hostů, kteří ho počastovali několika vaginálními opisy. Rozhodčí to vyřešil pouze žlutou pro kapitána za kecy s dovětkem: „Budu dělat, že tu p*** jsem neslyšel.“ Korunku zápasu pak přinesla v dlouhém nastavení nařízená penalta po „souboji“ Černohorského s Opletalem u brankové čáry, kterou s přehledem proměnil Staněk. Po rozehrání jsme z následného závaru v mladějovském vápně už nic nevytěžili, a tak třemi strašně lacinými góly v posledních dvou zápasech utekl pomyslný titul půlmistra mezi prsty. Takovýhle finiš před zimním spánkem, to je jak slaneček před spaním - po probuzení zůstane divná pachuť.

Příjemnější finále své kariéry si určitě představoval i náš věčný kritik a věrný fotograf Jan Hendrych, který po letech focení odchází tímto zápasem do fotografického fotbalového důchodu. Děkujeme mu za léta focení a snad se mu od jara bude naše hra více líbit, když na ni nebude koukat skrz objektiv. Připomínáme, že naši galerii nejen s jeho archivy najdete zde, nebo pod záložkou „foto“ na našich stránkách.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák – M. Ropek, M. Černohorský, V. Novák (J. Kubeš) – D. Ondráček, D. Štancl, T. Nádvorník, V. Tměj – J. Vít (J. Špinar), F. Halsbach (J. Kopecký), P. Lněnička (M. Sokol)
  • Góly: F. Halsbach (V. Novák), V. Novák (V. Tměj)
  • ŽK: J. Vít, V. Novák
Starší žáci

Vítězná tečka za podzimem

V nedělním utkání jsme hostili na našem domácím Morašickém hřišti soupeře z Kunčiny. Před zápasem se nám otvíráli dvířka podobně jako naším chlapům -  hrát o první místo v tabulce.  Počasí nám přálo, i když  krapet foukalo. Do zápasu jsme vstoupili dobře.  Vytvořili jsme hned na začátku pár šancí, které jsme ale neproměnili.  Soupeř potom začal vystrkovat růžky.  Na štěstí v produktivitě na tom byl stejně jako my. Nám se ve dvacáté třetí minutě podařilo vstřelit první gól po pěkné akci, kdy skóroval Josef Rosypal. Ve třicáté druhé minutě přišla uklidňující druhá branka z kopačky Štěpána Němce. Zápas jsme měli relativně pod kontrolou.  V druhém poločase se nám podařilo skórovat potřetí, kdy jsme se po brance Josefa Peška ujali vedení 3:0. Soupeři se podařilo snížit až v šedesáté šesté minutě na konečný stav 3:1. Do jarní části tak půjdeme z prvního místa.  Doufejme, že se na druhou polovinu sezóny připravíme tak, abychom byli schopni obhájit výsledky z podzimu. Chtěl bych poděkovat všem za podzimní přístup a vzhůru na jaro.

  • Sestava: Kovář Petr, Kopecký Jan, Kovářová Barbora, Štěpán Vojtěch, Šprojcar Pavel, Němec Štěpán, Novotný Patrik, Bulva Matyáš, Mach Lukáš, Kvapil Jan, Vomáčka Matyáš, Rosypal Josef, Branda Daniel, Peška Josef, Dvořák Jakub
  • Góly: Rosypal Josef, Němec Štěpán, Peška Josef
Muži

7 minut od čela

Poslední venkovní utkání podzimu jsme odehráli v Rohozné proti Poličskému „béčku“. Už počasí z předchozího dne napovídalo, že kromě nepříjemného soupeře nás čeká i těžký terén, na kterém bylo občas náročné zkrotit neposedný míč. Poměrně brzy jsme se ale dočkali gólu, když z odvráceného rohu střílel zpoza vápna Nádvorník, který nechtěně trefil do obličeje Halsbacha a ten ještě víc nechtěně tečoval tento pokus k tyči mimo dosah gólmana a zajistil nám vedení. Vstřelený gól do našich řad vnesl pocit uklidnění, což se projevilo i na sníženém pohybu, ale na podobně aktivního a míče se zbrkle zbavujícího soupeře to stačilo. I díky těmto nepřesnostem domácích byl Rusnák prakticky bez práce a kromě pár posbíraných centrů a jedné střely do náruče se nijak nezapotil. Nejvíc příležitostí k ohrožení soupeřovy brány jsme měli díky nemalému množství rohových i volných přímých kopů, ale všechny naše standardky i dlouhé auty Tměje nalézaly hlavy domácích obranných věží. A když druhý Halsbachův gól po prostrčení mezi obránci nebyl uznán kvůli ofsajdu, odcházeli jsme do kabin s hubeným náskokem.

Co se týče druhého poločasu, obraz hry byl velmi podobný tomu prvnímu. Největší šanci domácích za celý zápas měl Stejskal, který po centru hlavičkoval ve vápně úplně sám, ale vůbec netrefil bránu, stejně tak dopadla střela Moravce z těžkého úhlu. Za to na druhé straně se objevil ve velké příležitosti Nádvorník, když ho po rychlém brejku a centru na zadní našel Vít, ale náš nejproduktivnější hráč si ne ideálně zpracoval míč a potom už z těsné blízkosti nedokázal prostřelit domácího Boháčka. Blízko vstřelení branky byl o pár minut později, když do vápna vracel odražený míč, ale jeho nikým nedotknutý centr propadl pouze na tyč. Velký náznak šance měl soupeř po rýsujícím se brejku 4na2, ale ten těsně za půlkou zastavil rychle se navrátivší Novák sebráním pomalé přihrávky. Tentýž hráč poté předvedl svůj klasický výpad po straně a průnik do vápna, ale jeho zpětnou přihrávku domácí odvrátili na roh. Z rohu Vít překvapil domácího brankáře, který musel udělat krok zpět a vytáhnout jeho centr směřující do brány. A pak přišel nešťastný okamžik, když sedm minut před koncem z ne úplně nebezpečné situace domácí trefili v našem vápně ruku Kubeše, který hrál za muže po stopadesáté, ale poprvé coby dvojnásobný otec, rozhodčí odpískal penaltu, kterou Stejskal bezpečně proměnil a zařídil tak dělbu bodů. Ta je mrzutá, neboť vzhledem k ostatním výsledkům nás mohla výhra vyšvihnout do čela tabulky, ale ruku na srdce, na podzim byly jiné zápasy, kde ztráta bodů bolí víc. Nezbývá tak, než příští neděli úspěšně zakončit podzim na domácím hřišti proti Mladějovu a přezimovat na bedně, ze které se bude na jaře lépe vstupovat do druhé poloviny sezóny.

  • Sestava: L. Rusnák – M. Ropek, M. Černohorský, V. Novák – Z. Skala (J. Kubeš), D. Štancl, T. Nádvorník, V. Tměj – M. Sokol (J. Kopecký), F. Halsbach (K. Kutzer), J. Vít (J. Špinar)
  • Góly: F. Halsbach (T. Nádvorník)
  • ŽK: J. Vít, V. Novák
Muži

Body, to je oč tu běží

Týden po klidném vítězství v Němčicích jsme doma přivítali tabulkově se trápícího, ale těžkého soupeře z Boršova. Díky znalosti výsledků ze sobotních zápasů jsme věděli, že výhra nás posune na druhé místo a zároveň mírně oddělí od ostatních soupeřů v našlapané horní polovině tabulky. Úvod zápasu patřil nám, když jsme zahrozili především z trojice rohů, ale na první Štancl o fous nedoskočil na přední tyči, druhý Ropek v zakončení na dlouhou nohu na zadní tyči přestřelil a třetí nečekaně propadl až na malé vápno k Halsbachovi, ale míč mu skončil na rameni, kterým nedokázal dostatečně razantně zakončit. A kromě nepřesné Tmějovy střely z dálky, to je asi vše z výčtu našich šancí. Ne že bychom nebyli více na míči a neměli více ze hry, ale naše zbrklost a nepřesné finálky nás tentokrát držely v odstupu od ohrožení soupeřovy brány. Ani domácí Rusnák neměl moc práce, čemuž napomáhal i protivítr brzdící dlouhé nákopy hostů. Výjimkou byl rychlý brejk po naší standardní situaci, na jehož konci se sám na bránu řítil Zomber, ale na našeho gólmana nevyzrál. A protože jindy nebezpečný Racl se zmohl pouze k jedné zblokované střele, odcházelo se do kabin za bezgólového stavu.

Druhý poločas jsme začali opět aktivněji my a velmi brzo byl blízko vstřelení gólu Skala, když po pěkné kombinaci a centru Ondráčka z pravé strany, byl prvně jmenovaný zdánlivě zcela sám před bránou, ale na poslední chvíli mu v zakončení zabránil hostující obránce. V dobré pozici se objevil i Novák po našem rohu, ale centr letící proti slunci netrefil hlavou ideálně. Hostům nepomohla ani změna stran a vítr v zádech, neboť veškeré jejich dlouhé míče tentokrát končili až u Rusnáka. Soupeře jsme pustili k pár rohům a autům okolo našeho vápna, ale kromě špatného odkopu a následné střely vedle levé tyče toho hosté víc nevytěžili. Hra se postupem času začala kouskovat množstvím faulů, z nichž nejvýraznější byl prošlápnutý kotník Štancla a ten z dalšího rýsujícího se nájezdu Zombera, když v Rusnákově náruči skončil nejenom míč, ale i kopačky hostujícího útočníka. Všichni aktéři si naštěstí kromě pár šrámů žádné zranění ze soubojů neodnesli, a tak mohli být u toho, když v 82. minutě Lněnička na rohu vápna nevyslechl prosby o centr na zadní tyč, ale sám zakončil nechytatelně na tyč přední a kromě perfektního pokřtění nových kopaček nás zároveň poslal do vedení. A do vedení v průběžné produktivitě dostal Nádvorníka, který se asistencí u toho gólu odpoutal od absentujícího Pirkla. V závěru zápasu tak soupeř byl nucen hrát více na riziko, čímž se v obraně tvořilo více okének, ale zpečetit výsledek odmítl Tměj, když v dobré palebné pozici ve vápně hledal lépe postaveného Sokola, který ale skóroval z ofsajdu, i Ondráček, který si při úniku sám na brankáře v rozhodující fázi šlápl na balón. A protože hosté se na nic víc nezmohli, připsali si Rusnák v našem dresu své první čisté konto a my po delší době domácí vítězství.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák – V. Novák, M. Černohorský, M. Ropek– D. Ondráček, D. Štancl, T. Nádvorník, V. Tměj (J. Špinar) – J. Vít (J. Kopecký), F. Halsbach (M. Sokol), Z. Skala (P. Lněnička)
  • Góly: P. Lněnička (T. Nádvorník)
  • ŽK: D. Štancl, D. Ondráček, M. Ropek
Přípravka

Dojem nad zlato

Starší přípravka

7.10.2023 Pomezí

Turnaj nás nezastihl v nejlepší formě. Chyběl brankář a typický útočník, který by vstřelil branku. Po protočení brankářů se ukázalo, že Lukáš Poslušný přeci jen zdědil nějaké geny po dědovi ;-)

Pomezí - Morašice 11:0 (4:0)
Morašice - Kunčina 0:8 (0:6)

Sestava: Max Čechal, Matouš Jetmar, Jiří Kubík, Jan Langr, Lukáš Poslušný, David Soukup, Viktor Špás, Matyáš Tóth, Matěj Vrbica, Šimon Vrbica, Patrik Vukmirovič, Josef Žatečka

14.10.2023 Morašice

Na turnaj nedorazila Radiměř. Odehráli jsme dva zápasy s Městečkem Trnávka. První (oficiální) zápas jsme prohráli 7:2, kdy nám jeden výjimečný borec z Trnávky dal 5 kusů.

Morašice - Městečko Trnávka 2:7

Sestava: Max Čechal, Matouš Jetmar, Jiří Kubík, Jan Langr, Lukáš Poslušný, David Soukup, Viktor Špás, Matyáš Tóth, Matěj Vrbica, Šimon Vrbica, Patrik Vukmirovič, Josef Žatečka

Mladší přípravka

8.10.2023 Telecí - zrušeno pro podmáčený terén
15.10.2023 Březová nad Svitavou
Dlouhá Loučka - Morašice 7:4 (4:2)
Morašice - Borová 6:1 (1:1)
Březová nad Svitavou - Morašice 10:3 (6:1)

Sestava: Jiří Famfulík, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Pavel Kubík, Ivo Langr, Jiří Voženílek, Jiří Kubík

Branky: 3 - Lukáš Chmelík, 5 - Jan Klement, 5 - Ivo Langr

Přípravka

Pomalu se přípravkujeme na konec podzimu

Mladší přípravka (21. 10. 2023 Morašice)

Morašice - Sebranice 5:4 (4:0)
Morašice - Březová nad Svitavou 4:12 (1:6)

Sestava: Jiří Famfulík, Daniel Hlušička, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Pavel Kubík, Filip Šplíchal, Jiří Voženílek, Jiří Kubík

Střelci: 1 - Jiří Voženílek, 4 - Jan Klement, 4 - Lukáš Chmelík

Starší přípravka (22. 10. 2023)

Březová nad Svitavou - Morašice 7:1 (6:1)
Hradec nad Svitavou - Morašice 6:0 (4:0)
Svitavy B - Morašice 6:1 (1:0)
Muži

Nad Nitrou sa blýská

Po dvou domácích zápasech jsme se vydali do nedalekých Němčic. S tamním týmem, bezpečně okupujícím poslední místo tabulky, se naši muži utkali v mistrovském zápase vůbec poprvé, a povinnost velela nastartovat tuto vzájemnou bilanci vítězně. Na nezvykle slabou docházku 13 lidí, a hlavně na neavizovanou neúčast Pirkla, zareagovala lavička vysunutím brankáře Rusnáka do útoku a jeho místo zaujal náš další brankář Špinar. A to se v konečném důsledku ukázalo přímo jako mistrovský tah. Naše první pokusy na zaskakujícího domácího gólmana zaznamenali Tměj a Nádvorník zpoza vápna a Ropek hlavou po našem prvním rohu, ale první dvě postrádaly přesnost, třetí razanci. Domácí vystrkovali růžky jen výjimečně, především díky šikovnosti Matouška, který vyslal pasem za obranu spoluhráče, ale ten slibně se rozvíjenou akci z boku vyřešil zakončením vysoko nad Špinarovu bránu. S přibývajícím časem se stával těžký a více rozbahněný terén naším dalším protivníkem, což vnášelo do našich řad spoustu nepřesností. Klid nám proto přinesl po zazděném brejku dlouhý aut Tměje, jenž domácí pouze prodloužili za sebe na volného Rusnáka, který hlavou uklidil míč na zadní tyč, a dočkal se tak v našem dresu prvního vstřeleného gólu dříve než prvního čistého konta. O minutu později si tentýž hráč vyměnil míč s Ondráčkem, ten ze strany přes špatně vyběhnutého gólmana hledal před bránou spoluhráče, ale domácí obránci se ve zmatku nejprve srazili, podklouzli a následně o sebe navzájem vytloukli míč do odkryté brány. A aby rozhodčí nemusel rozsuzovat, komu připsat vlastní gól, určil jako autora gólu opět Rusnáka. Za další dvě minuty zkompletoval Rusnák (aspoň podle zápisu) hattrick, když po akci z pravé strany a střele Tměje do tyče dorazil míč hlavou do brány. Mimochodem jubilejní 20. asistence pro Tměje. Dlouho se ale nenačekal ani na skutečný hattrick, když po pěkné kombinaci Tměje, Halsbacha a Skaly, poslal poslední jmenovaný Rusnáka do úniku, a i když mu střela vůbec nesedla, prošla gólmanovi pod nohou do sítě. Mimochodem předjubilejní 49. asistence pro Skalu. Během šestnácti minut mohl dokonce dohnat čelo naší střelecké tabulky, místo toho svého ale nabídl čtvrtý gól v sezóně Halsbachovi, když se po vybídnutí od domácích obránců rozhodl před brankářem najít stejně dobře postaveného spoluhráče. Ale i tak, 3+1 za 16 minut, kdo z vás to má? Stejně tak, kdy vidíte, že se spolu dva brankáři srazí na půlce půlky? Rusnák totiž důsledně dobíhal Halsbachovu pobídku do sóla, domácí gólman o něj vytloukl míč do lajny k Ondráčkovi, který balón ihned vrátil před prázdnou bránu, kde už měl dobře dobíhající Halsbach snadnou úlohu a uzmul si pro sebe střelecké vedení v této sezóně. V závěru poločasu měl možnost korekce domácí Matoušek, který se po špatné nahrávce z obrany dostal až do vápna, ale jeho první pokus byl zblokovaný a druhý poslal nad Špinarovu bránu, a tak jsme šli o poločase do kabin, pro nás za nezvykle příznivého stavu.

Do druhého poločasu vyšli domácí s tím, že nemají co ztratit, což se projevilo na jejich zvýšeném počtu hráčů vepředu a slabším vracení. Bohužel na naší straně to vypadalo obdobně, naštěstí to domácí nedokázali potrestat a více šancí jsme měli my. Například když se Novák vydal na jeden ze svých typických výletů z půlky hřiště, ve vápně předložil míč Halsbachovi, ale jeho zakončení gólman vyrazil. V několika případech se za naši obranu dostal Matoušek, ale ten byl většinou dříve či později zakřižován Novákem. Po Halsbachově patě mezi nohy obránce poslal Ondráček krásný centr na zadní tyč, kam však nestihl doběhnout osamocený Kopecký. Blízko hattricku byl rovněž Halsbach, když se z vápna snažil obstřelit brankáře, ale ten i s notnou dávkou štěstí dokázal vyrazit míč na roh. Po Ondráčkově vyhraném souboji mohl těžit Sokol, který se objevil v dobré pozici, ale místo střely si zvolil nepřesnou nahrávku. Gólu se nakonec dočkal, když Štancl vytlačil domácího kapitána až na Sokola, který se i díky rozestoupené obraně dostal až do vápna a po dlouhém váhání nakonec uklidil míč bodlem k tyči. Aspoň jeden zákrok si připsal Špinar, když se nebývale proletěl a zalepil domácí přímák mířící do šibenice. Na druhé straně musel Čechlovský vytáhnout další zákrok, když vyrazil Štanclovu teč nohou na přední tyči. V závěrečných minutách mohl ještě skóre vylepšit Nádvorník, kterého po Štanclově vysunutí hledal uvnitř vápna Ondráček, ale z dobré pozice pálil pouze do břevna. Přestože ho nula na kontě kanadských bodů v takovém zápase tížila, svoji pozici nejproduktivnějšího hráče uhájil. Kdo by se v našich souhrnných sezónních statistikách neorientoval, ať se koukne sem, čísla z domovské stránky ukazují pouze góly a karty z konkrétní mistrovské soutěže. Navíc špatně, když si s tím rozhodčí nedělá hlavu jako dnes. Kdo by se neorientoval v našich jménech, ať se koukne do soupisky. Po kratší době jsme si opět připsali vítězství, po delší době potěšilo i to, že bylo výsledkově klidné a s čistým kontem. Po nepěkném okénku z minulého týdne je třeba teď naopak dodat, že pouze 4x vyhráli muži mistrák vyšším rozdílem. Škoda, že z výčtu šancí, jich neskončilo více v bráně, a že i při takovém průběhu nemáme takový klid na kopačkách, což ale může jít i na vrub těžkému terénu. Hlavní jsou tři body do tabulky, jejíž vyrovnanost by nás před zbývajícími zápasy podzimu měla dostatečně motivovat.

  • Sestava: J. Špinar – V. Novák, M. Černohorský, M. Ropek (J. Kopecký) – D. Ondráček, D. Štancl, T. Nádvorník, V. Tměj – L. Rusnák (M. Sokol), F. Halsbach, Z. Skala
  • Góly: L. Rusnák 3 (V. Tměj, Z. Skala), F. Halsbach 2 (L. Rusnák, D. Ondráček), M. Sokol, vlastní
Starší žáci

Zápas pod taktovkou domácích ...

V sobotním utkání starší žáci nastoupili proti mužstvu Borové. Celý zápas se odehrával převážně v naší režii na soupeřově půlce. Už v páté minutě Lukáš Mach prostřelil brankáře tvrdou střelou. Soupeře jsme přehrávali po stranách, ale před bránou se nám nedařilo prosadit. Soupeř nám veškeré střely blokoval. Druhou branku jsme zaznamenali až v třicáté druhé minutě s přispěním soupeře. Do druhého poločasu jsme nastoupili stejně jak do toho prvního. V třicáté deváté minutě jsme proměnili pokutový kop zásluhou Petra Kováře.  Potom se druhý poločas odehrával ve stejném duchu jako ten první. Takže jsme čekali na další gól až do šedesáté deváté minuty, kdy skóroval Jan Kvapil. V tomto zápase bylo jenom škoda, že jsme nevstřelii více branek.

  • Sestava: Kovář Petr - Kopecký Jan, Kovářová Barbora, Štěpán Vojtěch, Šprojcar Pavel, Němec Štěpán, Novotný Patrik, Bulva Matyáš, Kvapil Jan, Mach Lukáš, Flídr Filip, Dvořák Jakub, Branda Daniel, Rosypal Josef, Peška Josef, Vomáčka Matyáš
  • Góly: Kovář Petr, Kvapil Jan, Mach Lukáš
Muži

Krůček od rekordu

Potěšit po delší době fanoušky výkonem a hlavně výsledkem a vrátit se na druhé místo a na dostřel Třebařovu. To znamenalo porazit v nevlídném počasí na domácím hřišti Jevíčko, které se narozdíl od nás po bídném startu rozjelo. Nebýt Ropka na beku, měli bychom sestavu výhradně z dvacátníků, ale jak bylo vidět první dvě tři minuty, mládí neznamená automaticky více pohybu. Hosté svého úvodního aktivního presinku využili ale pouze k nepřesné střele zpoza vápna. Po krátkém otrkání jsme si celkem klasicky připsali v první desetiminutovce gólovku, která nám mohla zápas usnadnit, ale Lebeda, který se prodral na přední tyč ke zpětné přihrávce Lněničky, míč nastavenou placírkou v jasné pozici promáchl. Další střela hostů už mezi tři tyče mířila, Špinar ji vyrazil levou nohou, další akce Lněničky, který v nájezdu neobešel hostujícího gólmana, byla s okresně nesmyslnou prodlevou znehodnocena praporkem pomezního. Promarněnou tutovku si připsali v zápětí i hosté, když Havlíček, pro nás nová tvář v dresu soupeře, ustál dva osobní souboje a předložil míč na zadní tyč Mullerovi, který se, jak se později ukázalo, teprve zastřeloval. Ne že by hosté byli nějak lepší v mezihře, ale jednak víme, že naše možnosti jsou výše a je těžké zjistit, proč jsme se jim aspoň nasazením nepřibližovali, a za druhé je nutné uznat, že jevíčské ofenzivní výpady působili nebezpečněji. V polovině prvního dějství zbrzdili nadějný brejk do naší rozhárané obrany, přesto našich pět hráčů pod balónem ve dvou, třech hráčích přehráli, když si dali míč do pravé strany, Špinarovi vypadl z ruky polovysoký centr, Muller se k volnému míči dostal rychleji než Černohorský a laciná ztráta ve skóre v domácím zápase byla opět na světě. První ostrou prověrku hostujícího gólmana následně obstaral po nemoci naskočivší Nádvorník, nejistý zákrok brankáře jsme bohužel nevyužili ani k dorážce, ani jako motivaci k dalšímu zakončení. To zkusil už pouze Ondráček, po hříchu jeho střele scházelo méně než jeho prvopoločasovým centrům z přímáků a standartek. Černohorský na druhé straně hřiště zvládl vystát přečíslení soupeře dva na něho. Poločasový výsledek 0:1 ani výkon soupeře nedělal ze zápasu neřešitelnou zápletku, ale bylo jasné, že bez našeho přidání se dobrý výsledek neobejde.

Krátce po přestávce pronikl po lajně Novák, ale jeho zpětná přihrávka nenašla nikoho našeho a odvrácený míč si Nádvorník za vápnem nachystal k bohužel k nepřesné střele. Naši psychiku pak po deseti minutách nalomil soupeřův aut od naší střídačky, který vyslal do souboje 1 na 1 Havlíčka s Černohorským. Hostující útočník bohužel nájezd do strany, obehrání našeho hráče i prostřelení gólmana zvládl bezchybně a naše ztráta narostla. Špinar o chvíli později vychytal soupeřův samostatný nájezd a udržel nás ještě v dosahu Csaplárovy pasti, která mohla spadnout klidně během deseti minut. Štancl nejprve na přední v těžké pozici nepřesně hlavičkoval Ondráčkův centr a o chvíli později po Novákově průniku po autové i brankové čáře nevyužil hostujících reklamací autu a zpětnou přihrávku našeho T.G.V. poslal z ložené pozice ostudně mimo. Mezi dvě zakončení našeho kapitána vtěsnal Vít krásný obstřel, který k jeho i naší smůle zastavila pravá tyč a naši nejlepší pasáž zápasu zakončil roh na přední s Novákovou důraznou, ale nepřesnou hlavičkou. Sudí, jehož výkon byl stejně liknavý a nevyrovnaný jako ten náš, pak bohužel zásadně vstoupil do zápasu, když odpustil hostům na půlce "nedovolené bránění" Štancla, aby vzápětí podobný souboj u našeho vápna proměnil v jevíčskou standartku. Tu přes zeď precizně trefil Muller a 15 minut před koncem bylo o bodech jasno. Že chyběla chuť porvat ve zbývajícím čase o dílčí úspěchy, jako třeba vstřelený gól, pak bylo vidět jak na střídačce, kde naši zbývající hráči odolávali nejen vyvolávání od publika, tak na hřišti, kde hosté ještě upravili skóre poté, co po nakrátko rozehraném rohu letěl do našeho vápna míč spolu s Vítovým bědováním a na zadní tyči nabíhající Muller nerušeně dokonal hattrick. Špinar ještě jedním vychytaným nájezdem odmítl bůra, který by dorovnal historicky nejhorší domácí porážku v okresních soutěžích. Takhle jsme "jen" vyrovnali domácí debakly s Opatovem a Kamennou Horkou a bohužel potvrdili, že druhá půlka půlsezóny nás opakovaně sráží v celkovém pořadí. Fanouškům, kteří u této historické události byli, se sluší omluvit, fanouškům, kteří dali přednost teplu a Velké Pardubické, se sluší gratulovat. Příští týden jedeme do posledních Němčic, ale ani jednobodový soupeř se neporazí sám. Asi.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: J. Špinar - V. Tměj, M. Černohorský, M. Ropek - D. Ondráček (J. Kubeš), D. Štancl, T. Nádvorník, D. Lebeda - V. Novák, M. Sokol (F. Halsbach), P. Lněnička (J. Vít)
Starší žáci

Znovu o gól

Starší žáci zavítali v sobotu na utkání do Kunčiny v ořezaném počtu, ale soupeř na tom nebyl o mnoho lépe. Od začátku to byl boj na obě dvě strany s naším velkým nasazením, ale bezbrankový stav zlomil až v šedesáté sedmé minutě Štěpán Němec, který krásnou střelou z přímého kopu propálil zeď. Konec zápasu už jsme nepustili a přivezli si krásné tři body. Musím všechny pochválit za bojovnost a doufám, že si to přeneseme do dalších zápasů.

  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Barbora Kovářová, Vojtěch Štěpán, Pavel Šprojcar, Lukáš Mach, Štěpán Němec, Patrik Novotný, Jan Kvapil, Matyáš Bulva, Sára Vomočilová, Josef Rosypal, Jakub Dvořák, Daniel Branda
  • Góly: Štěpán Němec
Obecné

Skóre až na druhém místě

Stejně jako vloni, takže třeba brzy budeme moci říkat tradičně, se s mistrovským derby Morašic s Dolňákem i spojil zápas starých gard. Přestože v našem týmu z různých důvodu (dovolená, nominace k následnému mistráku) chyběly i některé legendy z kategorie nejlegendovatějších, odehrál se první poločas v naší režii. Zastřeloval se např. L. Vosmek, nejednou zvonila konstrukce soupeřovy brány a "benjamínek" našeho týmu Burián, který musel do brány, si pouze staticky užíval krásného počasí. 

Do druhého poločasu ho nahradil Andrle, a ten už svoje "nezapomínání" brankářského řemesla musel ukázat, stejně jako Burián nezapomněl na svoje akrobatická zakončení. Z šancí na obou stranách v bráně skončil pouze nepovedený centr L. Vosmeka a penalta Vally, které znamenaly naše první vítězství v novodobé historii těchto klání. Na listině vážně zraněných snad neskončil nikdo ani dodatečně, což je hlavní vítězství těchto klání a hlavní předpoklad k tomu, aby se v založené tradici chtělo na jaře pokračovat.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: Vojtěch Andrle, Martin Burián - František Ropek, Jaroslav Růžek, Jindřich Jána, Milan Chmelík, Milan Klement, Zbyněk Sopoušek, Marek Valla, Jan Štěpán, Josef Štěpán, Jiří Vosmek, Luboš Vosmek, Josef Kopecký, Jiří Famfulík
  • Góly: Luboš Vosmek, Marek Valla (pen.)
Muži

Bod z vyšší soutěže

Zlatým hřebem fotbalového víkendu na našem hřišti mělo být utkání mužů proti rezervě Dolního Újezdu. V sestavě jsme přivítali navrátilce Tměje, kterého během jeho absence předskočil D. Štancl v mužských zápasech, naopak jsme museli oželet, mimo jiné, rychlého Lebedu a našeho nejproduktivnějšího hráče Nádvorníka, jenž loni obtěžkal obranu rezervy bilancí 2+2. Hosté se rozhodli tento hřeb vyšperkovat hned několika hráči, kteří okresní přebor výrazně převyšují a na hřišti to bylo od první minuty znát. Újezdští byli více na míči, hrálo se především na naší polovině a nebýt několika zákroků Rusnáka, jen těžko bychom se soupeřem drželi krok, myšleno ten výsledkový. Tlak hostů vedl k sérii několika rohů, které se nám, až na jeden propadlý míč a následně zblokovanou střelu, podařilo odvrátit. Svou zřejmě ne úplně ideální herní pohodu nám předvedl i tak dost zdatný Frňka, ke kterému jsme na vápno nedůrazně odvrátili centr, ale hostující hráč z celkem klidné pozice na vápně zamířil celkem mimo. Gólu se soupeř i Frňka konkrétně dočkali po dvaceti minutách, když po krásné soupeřově akci zahrnující i efektní i efektivní patičku Rusnák vyrazil střelu Tomšíčka a dorážející Frňka dokázal i přes dobíhajícího a blokujícího Štancla dostat míč do sítě. Naštěstí pro nás se minimálně jeden ze střelců nacházel v ofsajdovém postavení, a tak se skóre neměnilo. Po špatném rozebrání hráčů zahrozili hosté přímo po odkopu od brány, kdy se z boku hnal do šance Tomšíček, ale Rusnák jeho nájezd z naší levé strany zlikvidoval. My byli nuceni hrát především na brejky, nočního pražského pochůzkáře Váněho v hostující brance jsme ale rozehřáli pouze pár nepřesnými centry. Po důrazu Lněničky na soupeřových zadácích potáhl jeden z těch nadějnějších brejků Pirkl, ideálně předložil do vápna Ondráčkovi, ale ten mohl být nakonec rád, že z jeho slabé střely šajtlí resultoval alespoň roh. Rozehrávající Lněnička poslal míč na přední, kde byl jako první Štancl, ale jeho střelu dokázal Váně výborně vyrazit. Náš druhý, a v tomto zápase poslední roh, si stejná dvojice zopakovala, Štancl si tentokrát v obležení dvou hráčů dokázal na přední najít prostor hlavičce, hrdina předchozího okamžiku Váně špatně vyběhl a míč v poklidu, a pro hosty mimořádně krutě, skončil v síti. Další ránu jim mohl zasadit Ondráček, když se mu otevřel prostor na pravé straně, ale při úniku mu balón spíše překážel, byl zavčasu doběhnutý obráncem a celá akce tak skončila dvojjitým nebo vícerým zblokováním jeho a Skalova pokusu(ů). Při znalostech schopností našeho kádru pak nemálo jedinců vkládalo své naděje do Nováka, před kterým se otevřela pravá strana obrany, ale přes nadějný první dotek do sprintu se mu nepodařilo expresně doručit ani slabé zakončení.

To, že soupeř na nás bude vyvíjet stejný, ne-li větší tlak jako v prvním poločase, se potvrdilo ihned po návratu z kabiny. Neuběhlo ani 10 s, když po kolmici ze středu frnkl za záda Ropka Vrabec, který na přední tyči sice zamířil mezi Rusnáka a jeho tyč, ale takovou šajtlí, že míč jen prolétl malým vápnem. Vyrovnání se hosté dočkali ze zdánlivě ne nebezpečné akce, ale Tomšíček se po autovém vhazování na naší polovině dokázal lacině prosmýknout mezi třemi a z úhlu našel jedinou skulinku v postoji vybíhajícího Rusnáka, kterému míč škrtl o lýtko, ale přesto si pod ním našel cestu do brány. Vzápětí mohl být dokonán obrat, když hosté z naší levé strany dostali míč na střed, kde ve dvou snadno přehráli našeho posledního hráče, jejich útočník naštěstí z ložené pozice ve velkém vápně přestřelil. „Dolňák“ stále udával tempo hry a tlačil nás, čemuž jsme sami pomohli liknavým dostupováním protihráčů, ale kromě pár střel do Rusnákovy náruče a odvrácených centrů už k vážnějšímu ohrožení naší branky nedošlo. Ofenzivní růžky se nám podařilo vystrčit po nuceném vysunutí Nováka dopředu, ale první balón za obranu mu jen tak tak vypíchl Karal, napodruhé po Halsbachově pasu se dostal příliš blízko před Váněho, kterého neprocedil. K zakončení hlavou se ve vápně dostal i Halsbach, ale se soupeřovou nohou před obličejem trefil pouze jiného obránce a zblokovaný míč měl Skala bohužel na dlouhou nohu. 20 minut před koncem obdržel druhou žlutou kartu Ondráček. Objektivně řečeno je zakopnutí míče jeho blbost, lehce subjektivně je od rozhodčího lehce sebevražedné a lehce v rozporu s okresním bontonem za takový přestupek vyloučit domácího hráče. Paradoxně se hostující přesilovkou hra vyrovnala, Rusnák už si nemusel připsat další zákroky a v zájmu nadržování slabším se sluší napsat, že jsme i my měli nějaké šance nebo náznaky, jak zápas šokujícně zlomit na naši stranu. Tou první je nepřesná Štanclova hlava po volném přímém kopu, ale kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby se za ním lépe postavený Kopecký ozval. Již čtvrtou letošní asistenci si mohl připsat Černohorský, který byl po vytažení vyslán do tandemu z levé strany, ale bohužel ho zradila levačka při hledání osamoceného Pirkla před bránou. A tak jsme naše třetí letošní derby zakončili třetím možným bodovým zápisem, avšak nutno říct, že tento bod má vzhledem k vývoji utkání cenu zlata.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák – M. Ropek, M. Černohorský, V. Tměj – D. Ondráček, D. Štancl, Z. Skala (J. Kubeš), V. Novák – T. Pirkl, F. Halsbach (J. Kopecký), P. Lněnička (J. Vít)
  • Góly: D. Štancl (P. Lněnička)
  • ŽK: D. Ondráček, V. Tměj, M. Černohorský
  • ČK: D. Ondráček
Starší žáci

Vedení uhájeno až do konce

V neděli jsme zavítali se staršími žáky do Březové.  Počasí  nám přálo, tak to vypadalo na pěkné dopoledne.

První poločas jsme rozehráli dobře.  Měli jsme neustálý tlak, který jsme ne a ne proměnit.  Až ve dvacáté čtvrté minutě se nám podařilo skórovat. Pepa Rosypal uklidil balón tam, kam patřil už dávno: Do soupeřovy brány. A to bylo od nás na dlouho vše. Balón jsme měli i dále pod kontrolou my, ale herně jsme se hledali. A tak jsme dohráli i první poločas.

Do druhého poločasu soupeř nastoupil více namotivován a po pěti minutách srovnal skóre. Nám se potom dvěma brankami podařilo skóre navýšit zásluhou Štěpána Němce (46 min.) a Matyáše Bulvy (52 min.), ale to bylo od nás skoro všechno. Občas jsme lehce zahrozili, ale ke gólů to nevedlo. Naopak soupeř začínal čím dál víc hrozit.  V šedesáté osmé minutě snížil na 2:3. Poté jsme se začali strachovat o vítězství.  Rozhodčí nastavil dvě minuty a domácí spálili velkou šanci na srovnání.  Takže se nám podařilo zápas dotáhnout do vítězného konce.  Do příštího zápasu bychom měli nastoupit s větší bojovností.

  • Sestava: P. Kovář - J. Kopecký, B. Kovářová, V. Štěpán, P. Šprojcar, L. Mach, Š. Němec, P. Novotný, J. Kvapil, M. Bulva, D. Branda, J. Rosypal, J. Dvořák, J. Peška
  • Góly: J. Rosypal, Š. Němec, M. Bulva
Přípravka

Obě přípravky po jedné výhře

Mladší přípravka (turnaj v Dlouhé Loučce)

sestava: Jiří Famfulík, Daniel Hlušička, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Pavel Kubík, Ivo Langr, Filip Šplíchal, Jiří Voženílek, Jiří Kubík

Morašice - Dlouhá Loučka 5:2

branky: Ivo Langr 3, Jan Klement 2

Morašice - Březová nad Svitavou 1:3

branky: Jan Klement

Starší přípravka (turnaj v Morašicích)

Morašice - Radiměř 6:3 (3:0)

Morašice - Bystré 1:3 (1:0)

Morašice - Čistá 1:8 (0:4)

Přípravka

Sem tam výhra, pořád radost

Starší přípravka

9.9.2023 - turnaj v Němčicích

sestava: Max Čechal, Matouš Jetmar, Jiří Kubík, Jan Langr, David Soukup, Viktor Špás, Matyáš Tóth, Matěj Vrbica, Šimon Vrbica, Patrik Vukmirovič, Josef Žatečka, Ivo Langr

Morašice - Sebranice 2:6

branky: Lukáš Tichý 2

Morašice - Němčice 5:9

branky: Šimon Vrbica 2, Jan Langr 2, Matouš Jetmar

16.9. 2023 - turnaj v Hradci nad Svitavou

sestava: Max Čechal, Matouš Jetmar, Jiří Kubík, Jan Langr, David Soukup, Viktor Špás, Matyáš Tóth, Matěj Vrbica, Šimon Vrbica, Patrik Vukmirovič, Josef Žatečka, Lukáš Poslušný

Morašice - Hradec nad Svitavou 0:5

Morašice - Borová 0:5

Morašice - Radiměř 12:1

branky: Šimon Vrbica 4, Matyáš Tóth 2, Lukáš Tichý 2, Matouš Jetmar 2, Jan Langr 2

24.9.2023 - turnaj v Březové

sestava: Max Čechal, Matouš Jetmar, Jiří Kubík, Jan Langr, David Soukup, Viktor Špás, Matyáš Tóth, Matěj Vrbica, Šimon Vrbica, Patrik Vukmirovič, Josef Žatečka, Lukáš Poslušný

Morašice - Březová 3:8 (2:4)

branky: Šimon Vrbica, Viktor Špás, Patrik Vukmirovič

Morašice - Sebranice 0:2 (0:2)

Morašice - Horní Újezd 0:4 (0:2)

Mladší přípravka

23.9.2023 - turnaj v Morašicích

sestava: Jiří Famfulík, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Kateřina Kovářová, Pavel Kubík, Ivo Langr, Filip Šplíchal, Daniel Hlušička, Jiří Voženílek

Morašice - Borová 4:3 (2:1)

branky: Jan Klement 2, Lukáš Chmelík 2

Morašice - Sebranice 3:9 (1:4)

branky: Jan Klement 2, Ivo Langr

Morašice - Čistá 3:9 (1:5)

branky: Jan Klement, Lukáš Chmelík, Ivo Langr

Muži

Hradecké války, epizoda 2: Pomsta Juklů

Během čtyř dnů nás čekal druhý zápas na hradeckém hřišti, tentokrát v rámci okresního poháru. Naše liknavost se z rozcvičky přenesla i do zápasu, ve kterém byli aktivnější a pohyblivější domácí, kteří jistě měli v hlavě odplatu nedělní porážky a možné křivdy. Nejvíc to na sobě dal znát Jukl, když na hranici vápna ostrým skluzem fauloval Ondráčka, ale žlutou kartu si vysloužil až za následné protesty. I přes vlažný přístup jsme větší šance zapsali my, když po rohu hlavičkoval úplně osamocený Frank vedle a po dalekonosném autu Lněničky měl gól na kopačce Ropek, ale zaklíněn v souboji s obráncem nebyl schopný posunout nohu vpřed. Bohužel podobný problém s pohybem nohou se vyskytl i na opačné straně, když domácí z první vážnější akce poslali přízemní centr před bránu, který mohl bezpečně odvrátit Skala. Ale ať už se jednalo o střet myšlenek nebo o pouze nepovedený odkop, míč se mu odrazil od levé stojné nohy přímo do brány. Nedlouho na to mohl skóre vyrovnat Ondráček, který si před vápnem navedl míč na pravou nohu a s přispěním teče obránce přehodil vyběhnutého Šperku, ale míč se odrazil od břevna přímo do jeho náruče. Po pasu za obranu utíkal sám na gólmana z pravé strany Vít, ale v klíčové fázi si stoupnul na balón. Možnost dvoubrankového vedení odmítl Oulehla, když se hradečtí řítili do přečíslení tři na jednoho, ale místo přihrávky na lépe postavené spoluhráče zvolil velmi nepřesnou střelu. Náš více než slabý návrat podtrhla situace po ztrátě míče z našeho autu na soupeřově polovině, kdy si domácí zopakovali přečíslení na Černohorského, tentokrát však s již gólovým zakončením. Do poločasu ještě stihl Jukl uštědřit Ondráčkovi ránu loktem do hlavy, doprovázenou slovy, že mu má co vracet. I takové krásné minipříběhy přináší příliš častá okresní konfrontace. Rozhodčí, který jinak výborně odřídil utkání, se bohužel druhé žluté karty pro domácího hráče až moc zdráhal.

Ne že bychom na nástupu do druhého poločasu hýřili chtíčem otočit nepříznivý vývoj na naši stranu, přesto se nám podařilo v prvních pěti minutách zmáčknout soupeře na jeho polovině. Jedinou výraznou šancí však byl Novákův výlet do vápna, jeho přihrávku vyrazil Šperka před sebe, ale Frankovo zakončení na dlouhou nohu stihl zblokovat obránce. Na druhé straně v nás naději zachoval Špinar, když po úniku z pravé strany vychytal Marka. Ještě větší naději nám dodal gól Halsbacha, když Novák poslal křižný pas na Ondráčka, jenž centrem na zadní tyč našel hlavu prvně jmenovaného. Víc, kromě nepřesné střely Štancla zpoza vápna a Skalova zblokovaného přímáku z dobré pozice, jsme nebyli schopni vytěžit, a tak 10 minut před koncem přišlo K.O., když nepovedený centr Kučírka zapadl přesně za zadní tyč za bezmocného Špinara. Na zvrácení už jsme neměli ani síly, ani morál, a tak se Hradec velmi brzy dočkal odplaty a postupu do další fáze poháru. Ať nevidíme svět úplně černě, aspoň se na jaře nemusíme bát podobného dvojzápasu, a snad nám slabý výkon ve druhé až třetí nejprestižnější svitavské soutěži ukázal před nedělním derby s „Dolňákem“ v nejprestižnější svitavské soutěži, že tudy cesta nevede.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: J. Špinar – M. Černohorský, M. Ropek, V. Novák – D. Ondráček, D. Štancl, J. Vít (M. Sokol), Z. Skala – T. Pirkl, M. Frank (F. Halsbach), P. Lněnička)
  • Góly: F. Halsbach (D. Ondráček)
  • ŽK: J. Vít, D. Ondráček
Mladší žáci

Pořád na kontakt

Do našeho dalšího zápasu, tentokrát v Bystrém, vstoupili lépe domácí, kteří byli v první půli aktivnější, lépe tvořili hru a byli za to odměněni brankou. Až poté jsme se začali probouzet a soupeři vyrovnávat i herně. Aktivněji jsme vstoupili i do druhé půle, ale nechali jsme si dát druhý gól. To nás vybudilo k ještě vyšší aktivitě, za což jsme byli odměněni dvěma góly v krátkém čase. Od té doby jsme byli těmi lepšími na place, jen jsme nedokázali zužitkovat žádnou z mnoha šancí. Dělba bodů je spravedlivá pro oba týmy – my jsme malinko šťastnější za bod ze hřiště soupeře, který nám tak v tabulce neodskočil.

  • Sestava: Jaroslav Chaun - Sára Vomočilová, David Klusoň, Martin Čejka, David Boček, Michal Kovář, Samuel Vomočil, František Flídr, Šimon Flídr, Dominik Prokop, Miriam Vomočilová
  • Góly: František Flídr, Šimon Flídr
Muži

Hradecké války, epizoda 1

K návratu na vítěznou vlnu po domácí ztrátě s Třebářovem jsme si z hlediska dlouhodobé statistiky asi nemohli přát lepšího soupeře než Hradec nad Svitavou, který jsme z posledních 10 zápasů 8x porazili při celkovém skóre 31:7, ale vykřičníkem určitě bylo soupeřově loňské postavení v tabulce i to, že z té série se vymyká náš poslední zápas na soupeřově malém hřišti, který skončil prohrou 1:4 Půlhodinovou cestu kromě nás vážilo i několik fanoušků, minimálně z Makova a Strakova. Nebyli sice slyšet, ale i tak jim patří dík a minimálně securiťák Joke byl nepřehlédnutelný. Doufali jsme, že si na tomto plácku pomůžeme standartními situacemi, v čemž nás utvrdila i kvalita trávníku, ale zároveň bylo logické, že z nich budou hrozit i domácí, kteří mají tamější nešířku určitě víc v noze. Hned první roh také zkusili kopnout přímo do brány, Rusnákovo máchnutí do prázdna nás pořádně vystrašilo, ale trajektorie míče byla naštěstí celkem daleko od úspěšného pokusu. Naši odpověď si vzal na starost Pirkl, který dostal míč do laufu, s obráncem na zádech ho poslal vedle nejistě vyběhnutého brankáře a čekal, jak to dopadne. Dopadlo to tak, že domácí stoper stihl skluzem na čáře zabránit gólu a náš útočník se k jednoduché dorážce právě kvůli svému čekání dostat nestihl. Po deseti minutách hry Černohorský konstruktivně přízemně odkopl balón, Lněnička se jal ho důsledně dobíhat až k domácímu vápnu, kde se o něj pravděpodobně chtěli podělit domácí gólman se stoperem. Jak to bývá, když se dva perou, třetí se směje, náš útočník byl najednou s míčem před prázdnou bránou a připsal si premiérový gól v sezóně. To Černohorskému přibyla už třetí asistence, což ho řadí v týmu na první místo dané statistiky. spolu s Vítem. Ten si o chvíli později připsal nepřesné zakončení, když k němu na zadní tyč (!) prolétl Lněničkův aut. Náš Orgán, čili Lněnička, se nedočkal asistence ani z dalších dlouhých autů, byť to při nich smrdělo, ani po rohu, který netradičně v pololeže promáchl hlavou Kopecký, a nepřipsal si ani druhý gól poté, co Ondráček zblokoval odkop domácího gólmana, míč od něj napsal oblouček před brankovou čáru a poté před nohu Lněničky. Tomu byl asi druhý gól do prázdné žinantní, a tak nechal na čáře zbytečně vyniknout vracejícího se brankáře. Jestli jsme v první půlhodině byli s něčím nespokojení, byl to poměr odpískaných faulů ve prospěch domácích, ale dokud sudí neponechal bez karty podrážkový skluz domácího hráče na Ondráčka, působilo vše jaksi v mezích naší soutěže. Zcela v mantinelech letošní sezóny pak byl laciný, takřka z ničeho přišedší gól soupeře, tentokrát podle scénáře  "dlouhý aut, prohraná hlava, neobsazený hráč na zadní a téměř bezmocný Rusnák proti střele z bezprostřední blízkosti". Po půl hodině hry bylo po několika našich šancích z čista jasna vyrovnáno, ale stejně tak jsme mohli z čista jasna zpět do vedení, když si pár vteřin po rozehře naběhl mezi obránce Pirkl, ale svůj únik zakončil mimořádně nepřesnou střelou. Stejný hráč byl i na začátku další akce, když podržel míč proti přesile, přiťukl Nádvorníkovi, který potáhl středem a vyslal za obranu Halsbacha, který levačkou mířil těsně vedle. Na závěr poločasu se ještě do palebných pozic za vápnem dostal domácí "šedý vlk" Jiroušek, střílející ale přímo do středu brány, a náš Vít, střílející slaběji než bylo zdrávo.

Náš lepší nástup do druhého poločasu přišel nejprve vniveč, když Vít mířil nad a Lněnička svou zpětnou přihrávku do vápna nasměroval přímo na gólmana, jak to ostatně naši křídelníci v této sezóně s oblibou dělají. Lépe při nástupu do druhého poločasu nebylo pouze Kopeckému, kterému se po napálení míčem draly nahoru trávicím ústrojím nejen zbytky stravy, ale v zájmu vědomí, že když letos naskočil, vždy jsme dali minimálně tři góly, vydržel a nelitoval. Ani my. V 55.minutě odvrátili domácí další Lněničkův aut na nějakých 22,5m od brány, kde se do něho soustředěně placírkou opřel Nádvorník, jehož střela ušetřila domácím úklid v pravém horním rohu jejich brány. Když se vedení nepodařilo navýšit Halsbachovi, který si k svému velkému vzteku při zakončení dalšího nájezdu kopl do záludně nachystaného drnu, musel to na sebe vzít zbytek mejtské letky v našem dresu. Pirkl lehkým obloučkem přes obránce vyslal za obranu Nádvorníka, ten lehkým obloučkem přehodil vyběhnuvšího gólmana a ten pouze sledoval, jak speciální konstrukce hradecké branky vrací míč zpoza čáry bez rozvlnění sítě zpět do pole. Dvougólová pětiminutovka ale zdaleka neznamenala definitvní K.O, jak si myslel jeden z našich trenérů, který v průběhu zápasu rezignoval na úlohu fotografa a po těchto dvou gólech kvůli pozdravení s přízní dočasně i na úlohu trenéra. Domácí neubrali na nasazení v osobních soubojích, my jsme pod jejich tlakem nezvládli kontrolovat hru a míče bez výraznějšího ohrožení soupeřovy brány ztrácely, i kvůli nápadné frekvenci ofsajdů. Domácí zkusili párkrát štěstí z dálky, proti jedné z mála přesných střel výborně zasáhl Rusnák, ale čtvrt hodiny před koncem byl i on krátký na nadmíru povedený dalekonosný pokus trestuhodně neobsazeného Janka. Chvíli na to šel náš gólman dvakrát za sebou do boxovacího souboje, po druhém z nich vracel domácí hráč míč obloučkem do brány, ale zatímco domácí fanoušci po následné hlavičce Nováka na brankové čáře a zazvonění speciální konstrukce hradecké branky vzývali vyrovnání, rozhodčí nechal pokračovat v tou dobou již dost nervózní hře. Pomezní u klobás tou dobou již zřetelně tušil kudy běží zajíc a míč v naší bráně by jistě odmával, stejně jako si byl jistý Špinarovým ofsajdem a tím, že Ondráček v soubojích před jeho očima buď fauluje nebo filmuje. Z těchto rozhodnutí aspoň něco káplo do klubové kasy za Špinarovo zakopnutí balónu, Ondráček už měl ke své smůle zbytečnou žlutou vyčerpanou z první půle, přitom by se v této fázi zápasu dala použít ještě lépe, i když stejně zbytečně. Přidat pojistku mohl po Novákově pasu ofsajdu se překvapivě vyhnuvší Frank, ale trefil pouze nohu na vápno vyběhnutého gólmana, odražený míč pak zkoušel z dálky vrátit do opuštěné brány Špinar, ale vysoce přestřelil. Pět minut před koncem si připsal ještě klíčový zákrok Rusnák, který betony vykryl pokus domácího útočníka z mírného úhlu a zajistil nám příjemný poskok tabulkou mezi váhajícími soupeři. Zápasu by slušel klidnější průběh, šancí jsme na to měli dost, i slušnější průběh, rozumu na to snad máme všechny zúčastněné strany taky dost, bohužel emoce k fotbalu patří. Viděno optikou večerního derby, byl to vlastně pouťáček. A tak by to i u všech zúčastněných mělo zůstat, neboť...

Neboť přestože si obě strany dokázali představit minimálně 50 lepších způsobů jak trávit tento víkend nebo nadcházející svátek, než se na témže místě a v týchž sestavách nahánět jak v rámci okresního přeboru, tak v rámci poháru OFS Svitavy, STK nevyhověla naší společné žádosti o sloučení zápasů a za 4 (dnes už slovy tři) dny se tak utkáme znova. Nebereme pohár ani přebor na lehkou váhu, obě soutěže určitě patří mezi tři nejdůležitější mužské soutěže okresu, ale jsou i hezčí a důležitější věci než okresní fotbal.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - V. Novák, J. Kopecký, M. Černohorský - J. Vít (Z. Skala), D. Štancl, T. Nádvorník, D. Ondráček - T. Pirkl (M. Sokol), F. Halsbach (J. Špinar), P. Lněnička (M. Frank)
  • Góly: P. Lněnička (M. Černohorský), T. Nádvorník 2 (1x T. Pirkl)
  • ŽK: D. Ondráček, J. Špinar
Přípravka

Z nejmenších luhů a hájů

Pro letošní sezónu jsme přihlásili obě družstva přípravek samostatně. Mladší přípravka je letos pro ročníky 2015 a mladší, náš tým je tvořen hlavně ročníkem 2016, ale snad mu loňské nabrané zkušenosti pomohou tento handicap překonat.

První turnaj v Čisté děti srdnatě odbojovaly a přes dvě těsné prohry odjížděly určitě s lepším pocitem než většiny loňských turnajů.

Morašice - Čistá 4:6 (1:1)

Morašice - Borová 5:7 (3:5)

Sestava: Jiří Famfulík, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Kateřina Kovářová, Pavel Kubík, Ivo Langr, Filip Šplíchal

Na druhém turnaji v Dlouhé Loučce už byli děti za výkon odměněny 2 výhrami, z toho jednou vysokou, a celkovým 2. místem!

Morašice - Jevíčko 3:7 (1:5)

Morašice - Sebranice 4:2 (3:2)

Morašice - Dlouhá Loučka 11:1 (8:0)

Sestava: Jiří Famfulík, Lukáš Chmelík, Jan Klement, Kateřina Kovářová, Pavel Kubík, Ivo Langr, Filip Šplíchal, Daniel Hlušička, Jiří Voženílek

Na zprávách o starší přípravce i seznamu našich úspěšných střelců s trenéry Milanem Chmelíkem, Milanem Klementem a Jirkou Famfulíkem intenzivně spolupracujeme. Pokud by nám s tím chtěl někdo z rodičů pomoct, budeme moc rádi. Pokud by k nám chtěl někdo přivést svoje děti, budeme ještě radši.

Muži

Když se (na) slunci nedaří

V další nezvykle slunečnou neděli nás jsme přivítali nezvyklého soupeře, s Třebařovem jsme se neutkali bez jednoho roku 30 let. Až do začátku zápasu vypadalo všechno parádně - přeplněná kabina, střelecky vydařená rozcvička, slavnostní fotka, kvůli které se krátkému pobytu na sluníčku dokonce vystavil M. Kopecký. Naštěstí se ukázalo, že zlobři mají na sluníčko mnohem horší kontraindikaci než jeho antibiotika. Zatímco Sokol, Bureš a čerstvý ženáč Frank volili tichou neúčast, J. Kopecký na ní chybí vyloženě protestně - focení před zápasem prý nosí smůlu. A hned druhá minuta mu dala za pravdu, nováček okresního přeboru dal pádnou odpověď na otázku, zda bude mít navrch jeho nejlepší útok nebo naše nejlepší obrana. Lebeda nedoskočil na nákop do lajny, Ondráček hrající 100. zápas v našem dresu nezvykle snadno nechal otočit soupeře do středu hřiště, přihrávku do vápna nezachytil Černohorský, náběh Macka nezachytil J. Štancl a po jeho zakončení podél Rusnáka bylo našemu gólmanovi jasné, že si na čisté konto opět bude muset počkat. Naše odpověď také netrvala dlouho, Pirkl vyslal po lajně Víta, k jehož pobídce do kapsy se na přední tyči tlačil Lebeda, bohužel zblokovaný obráncem. Po následném rohu chyběl Pirklovi kousek k propadlému míči, vzápětí se hosté pustili do brejku, na jehož konci si Ondráček koledoval o penaltu, třebařovký útočník se naštěstí rozhodl jeho atak ustát. V 10. minutě náš odkop neodhadl dobře zadák hostí, kolem kterého si na půlce píchnul míč Pirkl a vyslal do samostatného nájezdu Nádvorníka. Toho, minimálně v rozporu s dobrými mravy a podporou útočného fotbalu, a dle mínění autora článku stojícího za přímo za jeho zády i v rozporu s pravidly, bohužel zastavil pomezní rozhodčí se svým praporkem. Stejné centimetry, které mu údajně přebývaly při jeho útoku, mu o chvíli později prokazatelně chyběly při exekucí přímáku, který se napíchl na spojnici. A do třetice, pokud nepočítáme další ofsajd, který popřeli i třebařovští, mu chyběl kousek ke slávě po Pirklově akci po lajně a jeho ideálním míči před bránu, ale našeho útočníka před zdánlivě rutinním zakončením z malého vápna záhadně stihl předskluzovat hostující obránce. Hosté hráli celý poločas podle jednoduché šablony, přesné nákopy z obrany na Maleňáka na hrotu nebo Knápka ve středu, s jejichž silou v osobních soubojích jsme si nevěděli rady. Což bohužel platilo i pro leckteré běžecké souboje i přebírání nebo obsazování hráčů. Rusnák si za celý poločas připsal dva až tři dobré zákroky, při jednom ze závarů mu natřikrát pomohl houština těl před ním, z několika pozic se v bloku vyčkávající a brejky podnikající hosté zastřelili. Vzývané vyrovnání před poločasem bohužel nedopadlo ani po našem závaru po rohovém kopu, následný centr Víta hlavičkoval ještě vedle Pirkl. Dvě tři minuty to vypadalo, že nás druhá půle zastihne v aktivním rozpoložení, ale úvodní akce skončily nepřesnými centry, které buď na první v pohodě zalepil gólman nebo na zadní tyči nikoho nenašly. Vyjma jednoho, který po soupeřově zákroku propadl k Vítovi, jehož pohotový pokus olízl břevno. Třebařov připomněl neustálé nebezpečí pro naši obranu Maleňákem, který tísněný nedokázal sám před Rusnákem zakončit přesně a jeho pokus doprovodil mimo tyče Novák. Naše hra po úvodním nádechu nečekaně rychle uvadala, nedařily se přihrávky, často je nebylo komu dávat, hosté v pohodě natahovali čas a zastřelovali se, jako třeba znovu Maleňák, který na zadní tyči zblízka pálil nad. Nešly nám ani standartní situace, přesto se ke Lněničkovu krátkému rohu na první tyči dostal D. Štancl, k naší smůle ale trefil pouze prostor gólmana. Nevypadalo to dobře se syny našich otců, a když jsme dvakrát během pár minut lacině ztratili balón a hosté si v zakončení dokázali poradit, bylo 10 minut před koncem hotovo. Nejprve se po centru z naší pravé strany prosadil hlavičkou do protipohybu nedostatečně pokrytý nejmenší hráč na hřišti "Zdeneček" Hlubinka. Po zaváhání D. Štancla pak hosté měli při brejku 3 na 2 i kus štěstí při podklouznutí Černohorského, které dalo Knápkovi ještě více klidu na pohodlné navýšení skóre na 3:0. Nám nebylo přáno ani skóre ani korigovat, Lněnička totiž propadnutý balón potřetí nasměroval do hostující brankové konstrukce, konkrétně břevna. Podobně jako náš tým se mohl z hostů cítit leda Maleňák, kterého ještě jednou výborně vychytal Rusnák, ale vzhledem k výsledku zápasu mu to asi příliš nevadilo. Teď jsou před námi kvůli těžko pochopitelné neoblomnosti STK dva zápasy v pěti dnech v Hradci nad Svitavou, nejprve se budeme prát o "ligové" body, poté o postup do jarní fáze poháru OFS Svitavy. Snad v nich najedeme zpátky na vítěznou vlnu a snad si po dvou zápasech na tamějším malém hřišti začneme dostatečně vážit našeho placu, který si zaslouží o dost lepší výkony. Myšleno od domácích.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - V. Novák, M. Černohorský, D. Ondráček (M. Ropek) - J. Vít (J. Kubeš), D. Štancl, J. Štancl (P. Lněnička), D. Lebeda - T. Pirkl, Z. Skala (F. Halsbach), T. Nádvorník
  • ŽK: V. Novák
Mladší žáci

One man show

Bylo znát, že jsme narazili na soupeře, který by měl patřit do popředí tabulky, stejně jako my. Ve vyrovnaném prvním poločase jsme inkasovali jako první, ale šikovností Šimona Flídra, který dva góly a dal a jeden svou akcí připravil, se nám podařilo soupeři odskočit na dvě branky. Z naší převahy po přestávce vytěžil Šimon Flídr dokonaný hattrick, na soupeřvů gól jsme dokázali ještě jednou odpovědět a závěr už si i díky přežité penaltě pohlídali.

  • Sestava: Jaroslav Chaun - Sára Vomočilová, David Klusoň, Terezie Čejková, Martin Čejka, Matěj Kovář, David Boček, Michal Kovář, Samuel Vomočil, František Flídr, Šimon Flídr, Dominik Prokop, Jonáš Rovner, Antonín Krejsa
  • Góly: Šimon Flídr 3, František Flídr, Jonáš Rovner
Starší žáci

Tuhý a neúspěšný boj

V neděli bojovali starší žáci na půdě Němčic o první místo v tabulce. A byl to opravdový boj už od začátku. Většinu času první půle jsme se usadili na soupeřově půlce a naši převahu korunoval ve 23. minutě gólem Patrik Novotný. Chvíli na to si soupeř připsal první žlutou kartu a těsně před poločasem ještě vlastní gól.

Do druhého poločasu jsme tedy vstoupili s vedením 2:0, ale také jsme viditelně přestali hrát, což Němčice ztrestali nejprve korigujícím a ve 40. minutě vyrovnávacím gólem. Poté jsme se oklepali a vytvořili si několik šancí, které zůstaly bohužel nevyužité. V 60. minutě přišla žlutá karta pro Lukáše Macha, a co hůř, po jeho faulu proměnily Němčice pokutový kop. Pak už se přes pár našich šancí neměnilo skóre gólové, ale pouze karetní. Soupeř obdržel svou druhou žlutou jako první, za nás "kontroval" žlutým faulem v poslední minutě Jan Kvapil, který si to hned vzápětí během nastavení zopakoval a byl vyloučen.

  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Barbora Kovářová, Vojtěch Štěpán, Pavel Šprojcar, Lukáš Mach, Štěpán Němec, Patrik Novotný, Jan Kvapil, Filip Flídr, Josef Rosypal, Matyáš Vomáčka, Josef Peška, Daniel Branda, Matyáš Bulva
  • Góly: Patrik Novotný, vlastní
  • ŽK: Lukáš Mach, Jan Kvapil
  • ČK: Jan Kvapil
Mladší žáci

Čistý hattrick

Zápas se hrál za naší stálé převahy, kterou soupeř narušil až ve druhém poločase, kdy dvěma slepenými góly snížil na 2:4. Jejich třetí gól během deseti minut byl naštěstí do vlastní brány a o vítězi bylo definitivně rozhodnuto.

  • Sestava: Jaroslav Chaun - Sára Vomočilová, David Klusoň, Terezie Čejková, Martin Čejka, Matěj Kovář, David Boček, Michal Kovář, Samuel Vomočil, František Flídr, Šimon Flídr, Dominik Prokop, Jonáš Rovner, Antonín Krejsa
  • Góly: Samuel Vomočil 2, František Flídr, David Boček, vlastní
Starší žáci

Třetí uzel do šňůry

V nedělním utkání nastoupili starší žáci proti týmu z Koclíŕova. Zápas jsme rozehráli dobře, v páté minutě Pepa Rosypal vstřelil úvodní branku. Soupeře jsme k ničemu vážnějšímu nepouštěli, ale zároveň jsme ani my v koncovce nevynikali. Až Pavel Šprojcar rozjel v devatenácté minutě menší kanonádu, na kterou navázal třemi brankami Štěpán Němec, a o zápase bylo takřka rozhodnuto. Soupeř do poločasu ještě stačil snížit skóre z pokutového kopu.

Druhý poločas se odehrával ve stejném duchu, jen soupeř více kousal. Zápas jsme dohráli v klidu a teď už se těšíme na nedělní utkání proti spojenému družstvu Němčic a Janova, ve kterém půjde o první místo. Doufám, že se nám bude dařit jako doteď.

  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Barbora Kovářová, Vojtěch Štěpán, Pavel Šprojcar, Lukáš Mach, Štěpán Němec, Patrik Novotný, Jan Kvapil, Matyáš Bulva, Filip Flídr, Josef Rosypal, Daniel Branda, Jakub Dvořák
  • Góly: Štěpán Němec 4, Pavel Šprojcar, Jan Kvapil, Matyáš Bulva, Filip Flídr, Josef Rosypal
Muži

JíZDa s.r.o.

Na 10. září nezvykle a na fotbal až nechutně teplé počasí přivítalo hráče i početnou diváckou kulisu při derby na "Horňáku". Naše stinná lavička poskytla útočiště minimálně 10 kusům všech generací, trenéři tak dostali jedinečnou příležitost osvětlit své vidění fotbalu i našim náročným nestorům. Do naší brány se po delší odmlce vrátil Špinar a asi sám nepočítal, že bude mít hned v prvních minutách tolik příležitostí k rozchytání. Domácí se lépe sžili s tvrdším terénem, aby ne, i teplým počasím, a výsledkem jejich dobrého vstupu byla nám velmi dobře známá, ale naštěstí nerazantní hlavička Fógla na zadní tyči, ještě nerazantnější hlavička Opletala a střela Kusého, které náš gólman s povděkem a jistotou zalepil do rukavic. Náš útočný prapor držel v úvodu nejvíce Černohorský, což o nás nic lichotivého nevypovídá, ale jen co časomíra přeskočila do dvouciferné minutáže ukázal hostům své umění dobře naladěný Nádvorník. Jeho snažení bylo odraženo na aut, Lněničkovy policejní paže z něj poslaly míč hluboko do vápna, kde se do něj po příhodném odrazu od Nováka opřel navrátilec Josef "Štandy" Štancl, který navázal na týden starou premiéru Halsbacha a konečně se stal mužem, alespoň střelecky. Náhlý gól nás povzbudil, začala se nám dařit kombinace, křídelní akce Lněničky a Nováka z levé strany bohužel postrádaly přesnou zpětnou nahrávku. Po přestávce na pití se naší defenzivě připomněl Kladiva, který si na svých spoluhráčích z mistrovské dorostenecké sezóny 2015/2016, tj. Černohorském a D. Štanclovi, vymohl žlutou kartu a poněkud sporný faul, Pechancova obávaná pravačka se naštěstí s přesností nepotkala. Havlík pak zalepil dalekonosnou střelu Nováka a poradil si i s nepovedeným pokusem Víta. Toho oslovil Nádvorník poté, co dohnal Pirklův pas, ale netroufl si na celkem reálně vypadající přelobování vybíhajícího domácího gólmana. Z další slibně vypadající akce do soupeřovy otevřené obrany byl po půl hodině hry málem průšvih, když Vít při postupu 1 na 1 ztratil fantazii i míč, stejně jako většina jeho spoluhráčů se neměl k návratu a domácí dotáhli protiútok až k Pechancovi, jehož střelu k tyči výborně vyrazil Špinar. Solidní úspěšnost dlouhých balónů toho dne podtrhl D. Štancl průnikovkou na Pirkla, bohužel pokažené přetaženým centrem, a pak Nádvorník pasem na Víta. Ten měl sice k míči o kousek dál než Havlík, ale ten měl zase o kousek dál do vápna než si myslel. Při jeho zmatečném ústupu s míčem do velkého vápna mu ho dokázal Vít vypíchnout do vápna malého, kde pro změnu váhající domácí obránce odehrál míč přímo do bloku presujícího Pirkla, který laciným šatnářem posílil naše naděje na dobrý výsledek.

Do druhého poločasu jsme nastupovali za stavu 2:1, což byla naštěstí pouze chyba časomíry, hned se třemi změnami v sestavě a o hodně lepším nástupem než v úvodu zápasu. Novák si zopakoval svůj průnik ze zadních pozic, tentokrát došel podél brankové čáry téměř k malému vápnu, ale zpětná přihrávka to opět zkazila. Vítův centr z pravé strany se nenápadně svezl po břevně. Když se hosté z našeho nástupu vymanili k rohu, podařilo se nám ho odvrátit k Černohorskému, který krásnou šajtlí pobídl do sprintu Pirkla. Ten předběhl domácího posledního Beneše a s jistotou obstřelil Havlíka. Chvíli poté se Ropek mohl uvztekat nad verdiktem sudího u našeho vápna, ale Pechanec měl naštěstí nohu tak špatnou, že si sám hlasitě říkal o střídání. Domácí tak nic nevytěžili ani ze série rohů. Za bezpečného stavu i obrazu hry tak naše lavička podlehla touze protočit s dostatečným časem všechny hráče a dopřát hattrick Pirklovi, do čehož jim náramně zapadala žádost o vystřídání od do té doby skvěle bránícího Ropka a nastávajícího ženáče Franka, který bude mít co dělat, aby mu nepřišli vniveč dva měsíce tanečních příprav. Ropek ještě před vystřídáním poskytl našemu útočníkovi první hattrickovou šanci přesným míčem za obranu, ale zdánlivě samostatný nájezd zhatil včasným návratem domácí obránce. O chvíli později se pak k nepovedené malé domů dostal už příliš natěsno u Havlíka, jenž šprajc s ním ustál. V 82. minutě ustál Kladiva souboje ve středu hřiště, domácí využili naší liknavosti a vrat na pravé straně obrany a nasměrovali koncovku na veterána Kolka, který po vysunutí na hrot s jemnou tečí přehodil vybíhajícího Špinara a snížil. O dvě minuty později se k přímáku na půlce postavil Skala, jeho centr obloučkem prodloužil před Havlíka D. Štancl a Tomáš "Pirklí" Pirkl ho šajtlí posunul do sítě. Ryzí střelci nikdy nebyli morašickou doménou a poslední mužský hattrick byl už více než tři roky starý, vzpomenete si na jeho autora a soupeře, před kliknutím na tento odkaz? Každopádně radost z přerušení tohoto půstu jsme si ani nestihli doprožít, protože prakticky hned po domnělé definitivní pojistce jsme podruhé trestuhodně propadli na pravé straně obrany a zcela volný Opletal jednoduchou pozici na vápně proměnil. Ropek, tentokrát už na lavičce, se mohl opět uvztekat, tentokrát nad naší defenzivní činností v jím opuštěném prostoru, trenéři si mohli udrbat hlavu, jak jejich střídání rozhodilo do té doby fungující obranu a nejeden fanoušek si mohl hlavu ukroutit, jak se z našeho týmu na poslední chvíli ztratila herní jistota. Ze závěrečné křeče ještě Nádvorník po spolupráci s Pirklem našel obloučkem na malém vápně Bureše, který ale hlavou nepotvrdil svou dlouhodobě výtečnou, ale uvadající efektivitu a míč pouze jemně lízl. Nebýt závěru zápasu, mohla být radost po závěrečném hvizdu ještě větší, ale třeba se deset minut defenzivní bídy bez přímého vlivu na bodový zisk ukáže jako přijatelně vykoupený studijní materiál. Zvlášť když se k nám za týden chystá dosud neporažený Třebařov, na který se pro jeho ofenzivní sílu se těší i naši fanoušci. Někteří. Snad budou svědky toho, že každá jízda jednou končí.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: J. Špinar - V. Novák, M. Černohorský, M. Ropek (J. Kopecký) - P. Lněnička (J. Kubeš), D. Štancl, J. Štancl (Z. Skala), J. Vít - T. Pirkl, F. Halsbach (M. Frank, F. Bureš), T. Nádvorník
  • Góly: T. Pirkl 3 (J. Vít, M. Černohorský, D. Štancl), J. Štancl (V. Novák)
  • ŽK: M. Černohorský
Mladší žáci

Šikovní, ale malí

Zápas rozhodla naše výšková a silová převaha. Soupeřovi děti působily šikovně, za rok je asi čeká dobrá sezóna, ale fyzický handicap byl pro ně tentokrát ještě příliš velký.

  • Sestava: Jaroslav Chaun - Sára Vomočilová, David Klusoň, Terezie Čejková, Martin Čejka, Matěj Kovář, David Boček, Michal Kovář, Samuel Vomočil, František Flídr, Šimon Flídr, Dominik Prokop, Jonáš Rovner, Antonín Krejsa
  • Góly: Samuel Vomočil 2, David Boček 2, Šimon Flídr 2, Dominik Prokop 2, Sára Vomočilová, David Klusoň
Starší žáci

Nečekaná zápletka

Starší žáci v neděli odehráli prví domácí zápas v Sebranicích. Proti nim nastoupilo mužstvo z Městečka Trnávka a, se vši úctou, vzhledem k velikosti soupeře se zdálo, že to bude soupeř z řad těch jednodušších. Skutečnost ale byla jiná, i když jsme zápas celkem dobře rozehráli a už ve 2. minutě vstřelili po našem rohu první gól. Jan Kvapil svou střelou trefil soupeře, od kterého se balón odrazil do branky. Potom se střídaly šance na obou stranách, nás  podržel v brance skvělými zákroky Petr Kovář.  Ve 20.minutě se nám podařila další akce, když Jan Kvapil poslal krásný centr na Patrika Novotného a ten po sprintu uklidil pěkně balón do branky.

Do druhého poločasu jsem nastoupili stejně jako do toho prvního. Ve 37. minutě jsme po pěkné střele Jana Kvapila vedli už tři nula. Ale soupeř pořád kousal, až se mu podařilo vstřelit první branku. My jsme naše další šance do konce nedotáhly a v 53. minutě soupeř opět udeřil a zdramatizoval závěr utkání, které se nám podařilo dotáhnout do vítězného konce. Chtěl bych poděkovat všem za převedený výkon a doufám,  že další zápasy se nám podaří zvládnout stejně.

  • Sestava: Petr Kovář - Jan Kopecký, Barbora Kovářová, Štěpán Němec, Pavel Šprojcar, Patrik Novotný, Lukáš Mach, Jan Kvapil, Vojtěch Štěpán, Jakub Dvořák, Josef Peška, Daniel Branda, Matyáš Bulva
  • Góly: Jan Kvapil 2, Patrik Novotný
  • ŽK: Jakub Dvořák
Muži

Hlavou za 2

Prohra v derby z minulého týdne a možná i končící prázdniny hecly tým k takřka rekordní tréninkové docházce, a tak trenéři před zápasem s neoblíbeným Opatovem dokonce udělovali nominační propustky. Narozdíl od Cerekvice nás začátek zápasu nezastihl v takovém laufu, jak by se slušelo. Několik našich laciných ztrát, šetření krokem i známá soupeřova síla z jakékoliv standartní situace zapříčinily během prvních deseti minut málo našeho času na soupeřově půlce a dost vystrašených grimas v publiku. Ošemetný střílený centr naštěstí prošel přímo k Rusnákovým pěstím, zakončení po jednom rohu se povedlo zblokovat, zakončení po dalším se povedlo zblokovat rovnou natřikrát. My jsme se během prvních deseti minut "blýskli" pouze rychle vyfasovanou žlutou kartou pro hostujícího Křivku, což není vzhledem k jeho hře nic těžkého, a Pirklovým pomotáníčkem dvou soupeřů ve vápně, které ale nakonec k ohrožení branky nevedlo. Větší útočnou vlaštovkou už byla průnikovka Nováka na Lebedu, ten si bohužel prvním dotekem posunul míč příliš na osu hřiště, takže jeho samostatný nájezd stihl zakřižovat opravdu rychle se vracející hostující stoper a z šance byla žlutá karta pro našeho hráče. Hned vzápětí jsme nebyli úplně ztotožněni s posouzením souboje ve středovém kruhu, po kterém byl přímák přisouzen hostům. Ti rozehráli na levou stranu, kde využili Vítova "wiesnerovského" bránění k nepovedenému centru, který ale překvapivě prošel přes Černohorského na střed brány a opatovský Sedlák zblízka neměl problém. Podobný čas, situace i laciný gól jako proti Vendolí. Z útlumu nás dostala Pirklova akce po levé straně, po níž Nádvorníka vychytal Šenkýř, který se o pár odrazů balónů později pouze podíval na břevno, kde skončil levačkový pokus Štancla z dvaceti metrů. Pootočené momentum zápasu pak naším směrem strhla naše levá strana, když ve 23. minutě Vít na lajně přenechal do heroického tandemu Ropkovi, který levačkou vyslal krásný centr na zadní tyč, kde byl nejpříhodněji ze třech našich nabíhajících hráčů umístěný Halsbach, jehož hlavička znamenala vyrovnání i basu do kabiny za první gól v mužích. Hosté ani po našem gólu nepřestali být nebezpeční, když se dostali k nějaké standartce, ale mezihra začala vypadat čím dál lépe pro nás. Po na šance hluché desetiminutovce potáhl Pirkl další brejk po levé straně, který hosté zastavili až dvojitým faulem. K rozehrávce se postavil Nádvorník, který ideálním balónem na penaltu mimo dosah gólmana načal druhou desítku svých asistencí, neboť Halsbach jeho centr rutinérskou hlavičkou prodloužil do sítě. Přitom měl před zápasem zcela jiné úkoly než dávat góly. Stejný předpoločasový obrat jako proti Vendolí jsme pak vyšperkovali dvě minuty před sirénou, když po autu do vápna udržel Halsbach obránce na zádech a míč u nohy, oslovil na kolmici si naběhnuvšího Lebedu a jeho centr poslal do sítě na první tyči Novák.

Vstup do druhé půlky byl bohužel stejně rozpačitý jako začátek zápasu a náš náskok vydržel jen díky Rusnákovi, který po propadnutí naší obrany zblízka vychytal ve vápně zcela osamoceného Paara. Kolem odehrané hodiny jsme mohli zápas definitivně zlomit, ale Lněnička po Novákově průnikovce z úhlu nenachytal gólmana na přední tyči, následný roh donesl se po podběhnutí brankáře snesl Kopeckému do klína, ale ten už v náběhu nestačil zabočit do brány. O chvíli později Rusnák vyběhl na pomoc obraně a názorně ukázal, že i odkop může být finální nahrávka. Jeho dlouhý balón propadl ze souboje Kopeckého s hostujícím obráncem před důsledně dobíhajícího Pirkla, ale Šenkýř proti němu rychle vyběhl a dobře se roztáhl. I tento nájezd skončil rohem, který zakončil Kopecký, tentokrát hlavou nad. Třetí únik během několika minut pak měli na svědomí nahrávající Nádvorník a nártem nahrubo a vedle zakončující Špinar, jehož bude spálená šance stejně mrzet nejvíc. Po jeho potažení a Lebedově nahrávce si pak připsal nepřesnou střelu zevnitř vápna Pirkl a naše nevyužité šance mohly mrzet o to víc, kdyby elitní okresní sniper Kalánek využil prostoru, který mu dala Novákova horlivost a taktická nedisciplinovanost. Naštěstí zamířil z deseti metrů vedle. Což bylo mnohem překvapivější, než když o chvíli později pálil vysoko nad Lněnička, který by dnes asi netrefil ani vodu, kdyby vypadl z loďky. Ještě jedno štěstí v defenzivě jsme si vybrali po centru od brankové čáry, který po odrazech skončil na naší přední tyči, ještě jednou zakončil Kopecký po rohu hlavou nad, ještě několikrát na obou stranách vzplály emoce plynoucí z jiného pohledu na souboje a ještě jednou trefil Štancl brankovou konstrukci, tentokrát hlavou po Lněničkově rohu. Po 2 letech a 4 zápasech se nám tak podařilo vyzrát nad protivníkem, kterému ani taktika štípání do podpaží není cizí, jaká to radost. I příští týden budeme našim fanouškům na dosah, v neděli v 16:30 hrajeme derby na "Horňáku".

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - M. Ropek (J. Špinar), M. Černohorský, D. Ondráček - J. Vít (P. Lněnička), D. Štancl, V. Novák, D. Lebeda (M. Sokol) - T. Pirkl (Z. Skala), F. Halsbach (J. Kopecký), T. Nádvorník
  • Góly: F. Halsbach 2 (M. Ropek, T. Nádvorník), V. Novák (D. Lebeda)
  • ŽK: D. Lebeda
Mladší žáci

Vydařený start

Do nové sezóny jsme mladších žáků jsme vstoupili v zažitém souklubí s Horním Újezdem, ale už bez Marti Famfulíkové a Vojty Huryty, kteří tento rok zkusí fotbalové štěstí ve Vysokém Mýtě. V Sebranicích se potkaly dva velmi vyrovnané týmy, což bylo vidět už od začátku. Hru provázela spousta nepřesností, ale to bylo dané i tím, že někteří hráči se poprvé potkali až v tento den na hřišti. Postupně se hra přesunula převážně na soupeřovu polovinu, ze které nám občas pohrozil rychlým brejkem. Občasné nepřesnosti se nás držely po celé utkání, ale byly dané i tím, že se snažíme zapojit do hry celé naše početné družstvo. Za konečný výsledek i body jsme velice vděčni, ze Sebranic se nevozí zas tak lehce.

  • Sestava: Matyáš Lněnička – Sára Vomočilová, Martin Čejka, Terezie Čejková, David Klusoň, Matěj Kovář, David Boček, Michal Kovář, Samuel Vomočil, František Flídr, Šimon Flídr, Dominik Prokop, Jonáš Rovner
  • Góly: František Flídr, Šimon Flídr, David Boček, David Klusoň, vlastní
Muži

Jako slepí k houslím

Po dvou výhrách nás třetí kolo okresního přeboru zaválo k našim sousedům na Slovensko. Že to není nijak pejorativní, ale pouze rivalské a dle první zápasové fotky na pravdě založené označení Cerekvice, je všem fanouškům určitě dobře známo. Nejviditelnější články naší sestavy z minulého týdne jsme bohužel museli v základní sestavě oželet, Lebedu kvůli nemoci, Novák přijel z druhé strany republiky těsně před zápasem. I díky tomu dostal na hrotu příležitost Halsbach a domácí obrana ho cítila doslova od první minuty, stejně jako náš soustavný tlak na jejich rozehrávku, která se pod ním na začátku zápasu zcela rozsypala. Právě Halsbach po deseti minutách vyhrál hlavu, narazil si se spoluhráčem a průnikovkou poslal do úniku Víta, který tváří v tvář Vostrčilovi nedokázal přesně přihrát zcela volnému Pirklovi před zcela odkrytou bránu. A příliš síly investované do finálního centru zhatilo i další hezkou fotbalovou akci, která přímo vybízela Víta ke gólové asistenci z křídla. Domácí se v prvních dvaceti minutách zmohli pouze na fanatické žádání karetního trestu po každém našem faulu, v dalších deseti minutách pak alespoň na dočasné srovnání herního projevu, nepřesnou střelu za vápnem se otáčejícího Klesala,  a Lorencův přímý kop nad bránu poté, co byly jejich prosby po zákroku P. Lněničky po zásluze vyslyšeny. Po půl hodině hry už potřetí viselo ve vzduchu áčko pro Víta, ale jeho pobídku před domácí bránu Pirkl zblízka přes Vostrčila neprocedil. Kostrbatější průběh, ale zato loženejší závěr, pak měla akce P. Lněničky středem, po které náš hráč vyplaval na velkém vápně sám před cerekvickým gólmanem, do jehož náruče míč kolegiálně dovedl. První poločas ukončil střet Ondráčka s Válkem. Náš bývalý hráč si stihl píchnout míč o chviličku dříve než ho náš současný hráč trefil rameno na rameno. Z derby pohledu zákrok plynoucí z boje, z pravidlového pohledu faul, který uznal i náš hráč, z večerního pohledu sociálních sítí div ne cílený likvidační zákrok.

Kromě domácí lavičky faul bohužel (jsme lidi) nerozdýchal ani Válek, který brzy po přestávce musel nuceně střídat. Domácí už bez něj přežili tutovku Nádvorníka, který po Vítově vysunutí postupoval sám na Vostrčila, ale střelou z vápna ho neprostřelil, stejně jako z ofsajdu dorážející P. Lněnička. Po hodině hry přišla první šance i pro domácí, kteří se v druhém poločase vymanili z našeho tlaku. Rusnák proti nájezdu Řeháka z pravé strany vytáhl semafor pravačkou. Hned po naší následující akci zase zívala na našeho útočníka na penaltě minimálně polodkrytá klec, ale Skala nedostal míč do nohy, nýbrž příliš před sebe. Bylo to zprava, možná tedy znovu od Víta, který tak mohl v zápase klidně posbírat 5 asistencí, ale vinou svojí i zakončujících spoluhráčů zůstal jen u žluté karty. Rušná pasáž pokračovala útokem domácích po levé straně, po přízemní centru na přední a zakončení do protipohybu Rusnáka si celá obrana oddechla, že se míč nevešel mezi tyče. Vzápětí se ještě jednou před Vostrčila prosmýkl Lněnička, ale bodlem zakončil pouze do boční sítě. V době logicky sílících emocí, které hlavní rozhodčí odmítl krotit kartami, udeřili hosté lacině po rohovém kopu a přesné hlavičce Kusého. Z naší hry se vytratil pohyb i organizace, domácí ale své výpady do rozhozené obrany jenom jednou zakončili nebezpečnou přihrávkou, kterou odvrátil heroicky se vrátivší Štancl. Pár minut před koncem jsme s přispěním Pirkla dostali velmi pohledným způsobem míč z levé strany až na pravou, Kubešův centr našel hlavu právě Pirkla, ale jeho pokus zpacifikoval Vostrčil a dorážející Štancl byl bohužel u vyraženého míče příliš brzo, o půl vteřinky později by mu odraz míče asi poskytl větší šanci umístit míč z bezprostřední blízkosti mimo gólmanův dosah. V 90.minutě jsme dostali ještě možnost rohového kopu, poté co si Pirkl s Ropkem dávali na vápně při zakončení přednost, až míč uklidil cerekvický obránce. K exekuci rohu se postavil střídající Špinar, běžným povoláním gólman, jeho centr na zadní tyč vrátil k penaltě Rusnák, běžným povoláním též gólman, a o dělbě bodů mohl rozhodnout Černohorský, běžným povoláním obránce. Jeho zakončení nártem nepostrádalo razanci, ale mířilo vedle. Přesně opačně na tom byla hlavička Nováka, která napsala tečku za nastavením, které domácí takticky natáhli jedním, naněkolikrát nahlašovaným střídáním. Tři body tedy se štěstím a díky naším chybám (ofenzivním, defenzivním i taktickým) zůstaly v Cerekvici, nezbývá než se v neděli ještě o trochu zlepšit a porvat se doma s Opatovem o další.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - D. Ondráček, M. Černohorský, M. Ropek - P. Lněnička (J. Kubeš), D. Štancl, T. Nádvorník, J. Vít (J. Špinar) - M. Frank (Z. Skala), F. Halsbach (V. Novák), T. Pirkl
  • ŽK: P. Lněnička, J. Vít, T. Nádvorník
Starší žáci

Nová doba

S posledním prázdninovým víkendem se rozjela nová žákovská sezóna, která nám přináší jednu zásadní změnu. Starší žáci se sloučili do trojklubí Morašice, Horní Újezd a Sebranice. Protože formálně trojklubí není možné, v tabulce nás proto najdete pouze jako Sebranice / Horní Újezd. Na první mistrovský zápas jsme odjeli do Telecího, kde jsme se utkali s týmem Borové. Zápas byl ještě poznamenán prázdninami, jednak nás bylo pouze 11, jednak hlavně ze začátku vázla souhra. Postupem času jsme si ale začali vytvářet šance, jenom je ne a ne proměnit. Až do podařené střely Lukáše Macha, který levou nohou uklidil balón do branky. Naše převaha pokračovala, některé šance byly opravdu pěkně vypracované, ale ujal se až ve 43.minutě rohový kop, ze kterého Lukáš Mach krásně našel Honzu Kvapila, který se nemýlil. Ještě několik naších šancí zůstalo bohužel nevyužito. Do příštího zápasu snad dáme dohromady lepší počet a pojedeme dál na vítězné vlně.

  • Sestava: Petr Kovář - Barbora Kovářová, Štěpán Němec, Pavel Šprojcar, Sára Vomočilová, Lukáš Mach, Jan Kvapil, Vojtěch Štěpán, Šimon Flídr, David Klusoň, Jan Kopecký, Jakub Dvořák, Josef Peška
  • Góly: Lukáš Mach, Jan Kvapil
Muži

Od Vendy pro Vendolí

Psal se podzim 1995, když k utkání našeho áčka naposledy dorazili hosté z Vendolí. Změnilo se za tu dobu mnohé. Například jsme se zmohli na předzápasový rozhlas nebo světelnou tabuli, což je k ničemu, když nemáme lidi ochotné je obstarat. Protože ti ochotní mají taky jiné předzápasové starosti. Proto tímto vyzýváme kohokoliv z pravidelných diváků, kdo by chtěl našim nedělím dodat trošku štábní kultury, ať se nám přihlásí - zaučíme, notičky dodáme a veřejný hold mu složíme. Další odlišností od posledního zápasu s dnešním soupeřem bylo počasí, tenkrát určitě nebyly tak strašný hice. Ale jedno jméno v základní sestavě zůstalo stejné. Stejně jako značka jeho rozcvičovací bundy. Josef Kopecký byl před necelými 28 lety jedním z našich 4 střelců, a i tentokrát se výrazně zapsal do dějin utkání. V něm jsme nemohli počítat mj. s Tmějem a Halsbachem, které po zranění z minulého týdne čekají delší pauzy. Hosté, doprovázeni početnou enklávou fanoušků a možná rozhicovaní úspěšným vstupem do soutěže, zkusili presovat hned naši úvodní rozehrávku, ale po jediném neúspěchu od toho upustili, a nám tak nezbylo než hledat cestu k otevření jejich bloku. To se nám poprvé povedlo již po třech minutách, když Vít vysunul po křídle Hurytu, k jeho přízemnímu centru na penaltu se před obránce zvládl natlačit Lebeda, ale k lepšímu zakončení mu scházel krok. Rušno bylo i po akci z pravé strany a centru Lebedy, ale srážky hostujícího gólmana s obráncem jsme bohužel nevyužili. Po čtvrthodině hry se hosté dostali k dlouhému autu do našeho vápna, Novákovi se střetly myšlenky, takže ani neodkopl, ani nezpracoval, ale zvítězila myšlenka číslo tři - dát Vendolským dárek k návratu do okresního přeboru. Poté, co mu lehký balón proklouzl pod nohou do malého vápna, uklidil ho nekrytý Navrátil za bezmocného Rusnáka, který si při výlovu mohl konečně osahat balón a vychutnat si krutou lekci okresního chytání. Náš herní projev se tímto momentem jaksi zastavil, a to do té míry, že to vypadalo, že se od nás hýbou právě jen zmiňování Novák s Lebedou, kteří pilovali své lajny. Jednoho delší ho sprintu po pravé straně se dopustil i Pirkl, ale k jeho centru na zadní se nikdo od nás prosadit nedokázal. A když se o chvíli později uvolnil za vápnem, střela mu z jeho kouzelné pravačky sjela. Nebyla to od nás pohybově, ani fotbalově dobrá pasáž, ale zas to neznamená, že by hosté převzali iniciativu, připsali si všeho všudy jednu nepřesnou střelu zpoza vápna. Poslední varování soupeřově obraně obstaral po půl hodině hry Ropek, který si naskočil na centr z přímáku, ale hlavičkoval nad. Ve 37. minutě zkrotil Lebeda vysoký balón, uhlídal ho před obráncem pro Pirkla, po jehož přistrčení si na 20 metrech udělal prostor Nádvorník a přesnou ranou k tyči srovnal skóre. Po pár minutách vybojoval Lebeda roh pro Víta, do jehož centru se v těžké pozici vložil Kopecký, u gólmanem vyražené střely byl jako první důsledně dobíhající D. Štancl, ten pobídl Víta k reparátu, který přesně našel na zadní tyči hlavu tentokrát neomylného Ropka. Ten načal druhou stovku mužských gólů, čímž se dotáhl na 8. Karla Kutu, pro centrujícího Víta to byla 20.asistence v mužích, z toho jich 9 zaznamenal v 18 zápasech roku 2023. Hlavně z toho bylo ale bylo poločasové vedení, vzhledem k předpodkládanému úbytku sil, velmi důležité.

To ostatně ukázal i průběh druhého poločasu, ve kterém nám stačilo trpělivě kombinovat, protože hosté na aktivní presink neměli síly. Neznamená to, že bychom neztráceli balóny a hráli od šance k šanci, nicméně Rusnákova branka byla v bezpečí. Což jsme si chvíli nemysleli o jejím strážci. Ten ve vápně sebral míč za obranu dříve, než se k němu dostal hostující útočník, který si neodpustil střet od cesty. Naše nejnebezpečnější zakončení dlouho představovala otočka Pirkla a střela těsně vedle. To už se ale dostával do herního varu Kopecký, který si nejdříve připsal nasazení jeslí soupeři, což mu evidentně nezevšednělo ani v celkově 1250. zápase, a po více než hodině hry si pak těsně zkušeně píchnul balón přes obranným skluzem, z čehož rezultovala penalta. Kapitán D. Štancl ji proměnil i na svůj vkus moc suverénně střelou pod pravou šibenici, kam natahující se gólman nemohl dosáhnout. Za našeho dvoubrankového vedení si do stejných míst zaplachtil hostující brankář ještě jednou, když po povedené přímočaré akci Pirkla a Nádvorníka hezky vyrazil hezký pokus neúnavného Lebedy. Zdramatizovat zápas mohli hosté po našich chybách při útočných standartkách, dvakrát se v přesile řítili do brejku, oba ale skončily velmi nepřesnými střelami z nikterak nebezpečných pozic, ale aspoň se je zase z čeho poučit před sousedským derby, které nás čeká příští neděli v Cerekvici.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: L. Rusnák - V. Novák, M. Černohorský, M. Ropek - J. Vít (V. Štancl), D. Štancl, T. Pirkl (M. Frank), D. Lebeda - T. Huryta (F. Bureš), J. Kopecký (M. Sokol), T. Nádvorník
  • Góly: T. Nádvorník (T. Pirkl), M. Ropek (J. Vít), D. Štancl (pen.)
  • ŽK: V. Novák
Muži

Konečný řešení gólové otázky

Na spočítání absencí před prvním mistrovským zápasem sezony 2023/2024 by našemu trenérovi nestačily prsty jedné ruky. Vyklizený střed sestavy, dorostenec na hrotu a lavička, na kterou nám zbyl matador, hokejista, gólman ve výslužbě a notorický marod, činily naše předzápasové vyhlídky přinejmenším nečitelnými. Soupeř na tom byl ale ještě hůř. Po letech křenovského exilu mohla Dlouhá Loučka konečně odehrát zápas skutečně doma, ale chyběli jí hráči do základní jedenáctky a pití pro hosty. Jestli to druhé souviselo s naší lhostejností k tomu prvnímu je čirá spekulace, každopádně nás čekala od začátku přesilovka proti deseti. V předminulé sezóně jsme zvorali přesilovku hodinovou i delší, a i tentokrát to pro nás bylo trápení. Velké rovné hřiště vyzývalo ke kombinační hře, o kterou se chceme snažit. Bohužel nám hra proti deseti neseděla, a zápas vypadal jako bychom v deseti hráli my. Předzápasové vybízení ke klidné hře odzadu vyústilo k akcím typu jeden bek na gólmana, ten na druhého beka a pak, kvůli celozápasové absenci nabídky, míč pro nikoho. Přesto jsme v deváté minutě vyprodukovali první ze tří hvězdných chvilek. Ondráček dostal míč do laufu, z první našel křižným balónem Hurytu a ten suše levou nohou nedal brankáři šanci střelou na zadní tyč. O chvilku později jsme přišli o Tměje, jehož prst nevydržel šprajc, ze kterého bylo vykloubení a rozdrcení palce pravé nohy. Vedení jedna nula nás neuklidnilo a soupeř, hrající s vědomím, že nemá co ztratit, nás dál trápil. Především Konečný, který minulý týden začal nové angažmá pohárovým hattrickem proti Mladějovu, a Marván, hrající s bolavým kotníkem, nás zaměstnávali víc, než bychom chtěli. Halsbach proto musel vytáhnout dobrý zákrok proti nůžkám druhého jmenovaného, a později, po jedné z mnoha chyb v naší rozehrávce, uhasil soupeřovu šanci zakončenou střelou pod břevno vyražením na roh.

Do druhého poločasu jsme nastupovali s odhodláním změnit obraz hry, a hned v první minutě přišla druhá z akcí, které většinovému obrazu absolutně neodpovídaly. Novák vyslal na levé straně hrajícího Lněničku, který ostrým centrem našel na zadní tyči Pirkla, a ten prudkým volejem napálil z metru brankáře, od něhož se míč odrazil do branky. Při následné poctivě vypracované šanci soupeře na kontaktní branku zvolil naštěstí Konečný takové řešení gólové otázky, které nám vyhovovalo (místo uklizení do prázdné se mu balón svezl a doklouzal mimo bránu). Tento moment nám pomohl s udržením skóre, Pirklovo stažení do středu zálohy a ubývající síly soupeře nám zase pomohly s držením míče, i když bohužel pouze na naší půlce. Naše třetí střela na bránu a zároveň třetí gólová akce začala čtvrt hodiny před koncem právě u Pirkla. Jeho nahrávku do běhu těsně před rohovým praporkem dostihl Kopecký a přesným centrem našel Hurytu, jehož střela tentokrát pravou nohou skončila bezpečně v brance. Zbytek zápasu už nepřinesl nic zajímavého. Utkání rozhodla naše nebývalá produktivita, díky které jsme ze tří akcí udělali tři góly, což v konfrontaci s nepřesvědčivým zakončením soupeřových šancí nebo naivními pády ve vápně, nutno přiznat s jednou penaltovou výjimkou, vyústilo v důležité vítězství 3:0.

Závěrem cílená omluva všem z úvodníku: Dorostenec Huryta, kterému chyba v zápise přisoudila dokonce kapitánskou pásku a který s námi od příštího týdne už hrát nemůže, vstřelil dva góly. Matador Kopecký mu jeden připravil. Hokejista Kutzer, jehož kolena už fotbalový pohyb příliš netolerují, po nuceném střídání Tměje odbránil téměř celý zápas. Gólman ve výslužbě Špinar, který mohl v závěru dostat vytouženou utěšenou porci minut v poli, odvezl Tměje do nemocnice, neboť jiného civila jsme s sebou při personální "nouzi" neměli. Notorický marod Pirkl přišel, vsítil, uklidnil. Plus zástupce kapitána Novák, který nezvládl vítězný pokřik, ale složil reparát článkem, když došli ostatní redaktoři. Kromě výsledku to berme jako hlavní pozitivum z té fotbalově mizerné soboty - že je nás dost a že si umíme vypomoct v různých rolích.

  • Sestava: F. Halsbach - V. Tměj (K. Kutzer), M. Černohorský, M. Ropek - P. Lněnička (J. Kopecký), V. Novák, J. Vít, D. Ondráček - F. Bureš (T. Pirkl), M. Sokol, T. Huryta
  • Góly: T. Huryta 2 (D. Ondráček, J. Kopecký), T. Pirkl (P. Lněnička)
  • ŽK: K. Kutzer, J. Vít
Muži

Čistá hlava

Díky žádosti Čisté o přeložení pohárového zápasu na středu jsme spolu s naším soupeřem měli tu čest být prvními týmy, které si v nové sezóně na okrese kopnou do balónu pod hlavičkou OFS Svitavy. Do brány přispěchal až z Budějovic na poslední chvíli Halsbach, jediný třicátník v naší sestavě, kterému třicítková sláma ještě čouhá z bot, do obrany byl k neutralizaci příliš nízkého věkového průměru i podobně starého a prostovlasého Nepraše postaven Ropek, jediný čtyřicátník v sestavě. Slova jediného pádesátníka v naší sestavě a tamějšího špeha Kopeckého o tom, že blízký pralesní soupeř je schopný se na 4 5 (slovy "čtyři, pět) doteků dostat až před naši bránu se vyplnila už po 4 5 (slovy čtyřech, pěti ) minutách. Po ztrátě ve středu pole následovaly dvě rychlé předávky, po kterých nestárnoucí a nezpomalující Nepraš předkládal ze strany míč před naši bránu, Halsbach naštěstí proti Průžkovi stihl včas vyběhnout a roztáhnout se mu pod nohy, jím vyražený balón se pak stal kořistí našich obránců. Naší první hrozbu o chvíli později zapsal třetí stovku celkových zápasů načínající Vít, když po Lněničkově autu a odraženém balónu střílel mimo. U rozhodčího se hlásil o teč, ale roh mu sudí musel uznat až po přímáku pod břevno, který o chvíli později vyrazil gólman. Standartní situaci od praporku posadil na přední tyči na hlavu Štancla, který navázal na úspěšné jaro a poslal nás do vedení. Následující pasáž rozkouskovanou několika fauly, včetně Novákova žlutého, pak zpestřil Halsbach milimetrovým výhozem k nohám Nepraše, jeho pokus naštěstí nebyl ani pohotový, ani přesný, stejně jako další střela z vápna mířící přímo do prostoru našeho gólmana. Poté si mohl připsat druhou asistenci Vít, když hlavou lehce vracel do vápna míč, který mezi několika přednost si dávajícími soupeři proskákal až na malé vápno, kde ho doběhl důsledný Sokol, který svou loženkou z několika metrů napálil vedle. Po lepším finále pak volala jak dorážka Štancla po přímém kopu, tak akce Tměje, který dva soupeře obehrál, aby následně dva lépe postavené spoluhráče ve vápně nechal bez povšimnutí a zamířil mimo. Přestože jsme míč drželi hlavně my, vedení jsme navýšili z brejku, když se původně zamýšlený odkop po ose Sokol-Novák-Nádvorník a ze strany centrující Ondráček změn Vil na gól po hlavičce Sokola zavírajícího zadní tyč. Pět minut zbývajících do přestávky pak vyplnilo klepání břevna po Tmějově dalekonosné tvrdé střele a oddychování Ropka, který přímák od lavičky využil k signálu, sprintu po pravé straně a nevyužitému centru. Přitom Bufet takový servis poskytne málokdy.

Na startu druhého poločasu nás bylo plné hřiště, míč chodil od nohy, ale jediným diváky zaznamenatelným výsledkem byla dvě šmiknutí hladového Nádvorníka. Poprvé k němu míč bohužel nedošel a cvaknul na prázdno, podruhé mu zakončení ilegalizoval ofsajd. Naše aktivita měla za následek i zvyšený počet přímáku a po jednom z nich doplatil Štancl na své neustálé nabíhání - po střetu s gólmanem, rozmazaně ale pravidivě zachyceným v galerii, a zkušebních pár minutách raději preventivně střídal. A jako lusknutím prstu začala naše hra povážlivě skřípat, až nervóznět. Halsbach se znovu zaměstnal sám, když zkoušel, jaký tlak Černohorský při rozehrávce vydrží. Naše ojedinělé vzepětí v této pasáži, klidně čtvrthodinové, šlo za Novákem, který si naběhl na krásný Vítův pas, přehodil gólmana (možná tečujícího míč mimo pokutové území) a v pak se nechal po nepřesném zakončení zvalchovat, což dva rozhodčí ze tří vyhodnotili jako odkop od soupeřovy brány. Zasloužený trest za naši pasivitu a útlum přišel po hodině hry, když po našem autu nezvládl Novák vyvézt balón, který hosté poslali od nohy k noze a střelou z vápna do Halsbachovy sítě. Cesta za pojistkou i herním klidem začala po několika minutách křečovitého výkonu tím, že si Tměj dovolil kličku na presujícího útočníka a přes Nováka a Kopeckého doputoval míč na volnou pravou stranu, kde ho do sítě uklidil debutant Lebeda. Střídající Kopecký tak o více než rok posunul svůj rekord nejstaršího nahrávače, a možná ještě o víc posunul svůj rekord nejstaršího hráče ve skluzu, ke kterému se ve zbylém zápasovém čase srdcařsky donutil ve snaze udržet míč na hrací ploše. Pět minut před koncem jsme pak aut z levé strany rychle přenesli na stranu opačnou, Lebeda centrem do ohně oslovil Bureše a ten se svou příslovečnou i statisticky dokázanou klikou usměrnil míč šouravou hlavičkou o tyč do sítě. Pro Lebedu podobně produktivní debut jako zažil jeho trenér, od Bureše potvrzení, že na gól mu stačí zhruba dva zápasy čistého času, což je v Morašicích opravdu vzácná vizitka, pro soupeře třetí inkasovaný gól ze vzduchu, pro nejednoho Václava v našem áčku špatná zpráva, že svůj svátek stráví v Hradci nad Svitavou nebo Radiměři bojem o semifinále poháru.

  • Galerie: fotky ze zápasu
  • Sestava: F. Halsbach - V. Tměj, M. Černohorský, M. Ropek (F. Bureš) - P. Lněnička, D. Štancl (D. Lebeda), J. Vít (J. Kopecký), D. Ondráček - V. Novák, M. Sokol (M. Frank), T. Nádvorník
  • Góly: D. Štancl (J. Vít), M. Sokol (D. Ondráček), D. Lebeda (J. Kopecký), F. Bureš (D. Lebeda)
  • ŽK: V. Novák
Muži

Skromná příprava

Náš jediný přátelák před novou sezónou jsme sehráli na domácím hřišti, kde jsme přivítali „Horňák“. I přes velké množství dovolenkářů se v kabině sešlo 14 hráčů, včetně nové posily Rusnáka. Po většinu zápasu jsme měli herně navrch a až na občasné zbrklé ztráty míče jsme soupeře k ničemu moc nepustili. Hned první velkou šancí byla střela Nováka pod břevno, ale tu dokázal Havlík vytáhnout, stejně jako o chvíli později pokus Štancla z hranice vápna. I nadále jsme hrozili hostující obraně a vytvářeli si šance, ale ty už takové pozdvižení nepřinesly. To až Nádvorníkovo napadání Pechance, kterého připravil o míč, po narážce s Frankem vystřelil na Havlíka, jenž míč vyrazil pouze k Frankovi a ten lobem dorazil míč do sítě přes ležícího brankáře. Jak je pro nás typické, náš gól nás na nějakou chvíli utlumil, proto téměř hned z rozehrávky se vydal Horňák do útoku, po kterém přišla střela z pravé strany a první zákrok Rusnáka. Dvě větší šance měli hosté po křídelních akcích zpětných přihrávkách před bránu, ale obě střely mířily mimo, první se tam došourala tak pomalu, že si ji Rusnák došel sebrat, druhou, razantnější a v zárodku tutovější si připsal hostující Lněnička.

Aktivním nástupem do druhého poločasu oplýval Sokol (nejen morašický, ale především Michal), který se v krátkém časovém úseku vyskytl ve dvou příležitostech. Nejprve společně s Burešem nedokázali protlačit míč zblízka do sítě, poté uvnitř malého vápna přestřelil úplně odkrytou bránu. Ani Bureš se neprosadil, když jeho hlavičku z rohu chytil Němec, náš odchovanec a stále ještě kmenový hráč, který si poradil i s dobře mířeným přímákem Nádvorníka. Mezitím nám na druhé straně odpustil rozhodčí penaltu po souboji Černohorského s Opletalem, a tak jsme hostům k vyrovnání pomohli sami. Po ztrátě ve středu hřiště přišla průnikovka, kterou Kutzer minul ve snaze uhrát míč dozadu na Rusnáka, a Havran po úniku z levé strany propálil Rusnáka na zadní tyč. Hosté nám vedení vzápětí vrátili zpátky, když Novák získal míč po špatném zpracování Pražana na vlastním vápně a tváří v tvář Němcovi se nemýlil. Dobré parametry snesla Černohorského klopená střela po odraženém rohu, ale ta mířila pouze do boční sítě. Ani napotřetí se nemohl z gólu radovat Michal Sokol, když jeho dorážka po Nádvorníkově střele opět skončila až v ochranné síti, ale ještě jedné gólové radosti se dočkal morašický Sokol, když Černohorský vyslal do samostatného úniku Nádvorníka a ten zpečetil konečný výsledek 3:1.

Ve středu přivítáme v rámci 1. kola poháru od 17:30 Čistou, tak snad jsme se dobře naladili jak výsledkem, tak výkonem. Upozorňujeme diváky, že hospoda má dovolenou, tak aby se najedli doma, protože posloužíme pouze pivem.

  • Sestava: L. Rusnák - V. Tměj, M. Černohorský, M. Ropek, P. Lněnička, D. Štancl, M. Sokol, K. Kutzer, V. Novák, J. Kopecký, T. Nádvorník, T. Huryta, F. Bureš, M. Frank
  • Góly: M. Frank (T. Nádvorník), V. Novák, T. Nádvorník (M. Černohorský)

Archiv novinek a zápasových článků ze sezón:


Podporují nás
Pardubický kraj Obec Morašice Stavitelství Jokeš HRG tiskárna Nopek Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy - dotační program č. VIII.